Veel ouderen trappen in trucs om hen geld afhandig te maken. An niet. "De eerste die binnenkomt, krijgt een lel met een end hout."
Veel ouderen trappen in trucs om hen geld afhandig te maken. An niet. "De eerste die binnenkomt, krijgt een lel met een end hout." (Foto: Magda de Vetten)

Laakse Lente waarschuwt ouderen voor babbeltrucs

Zijn ouderen naïef? Je zou het bijna zeggen want ze zijn vaak slachtoffer van 'babbeltrucs': smoezen om iemand geld uit de zak te kloppen. Leo Olffers waarschuwt hen.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Doe niet zomaar open als je niet weet wie er voor de deur staat." Hij geeft dit advies niet voor niets: Leo Olffers, voorzitter van de belangenvereniging voor ouderen 'Laakse Lente'. Hij heeft legio voorbeelden van slachtoffers. "In ons wijkcentrum was een vrouw overstuur. Ze had zich laten bestelen door een kind van 12 jaar. Dat had aangebeld met de vraag: mag ik uw portiek schoonmaken? Ik wil wat bijverdienen want ik wil een cadeautje kopen voor mijn jarige moeder. Ze heeft iets te drinken ingeschonken en toen het kind weg was, bleek haar tasje gestolen met alles erop en eraan."

"Ouderen laten zich heel makkelijk in de luren leggen", vervolgt hij. "In de Stieltjesstraat was het héél erg. Daar hebben mensen door een babbeltruc opengedaan. De gehandicapte vrouw lag op bed. Zij en haar man zijn ernstig mishandeld. Dat soort dingen gebeuren met grote regelmaat. Ze kiezen ouderen uit, want die zijn een makkelijke prooi."

"Ze zijn soms zó dom", verzucht hij. "Naïef", verbetert zijn vrouw op de achtergrond. Leo: "Ik kreeg een man van 86 aan de lijn. Hij was niet bang dat hem iets zou overkomen, want hij had een kluisje in de huiskamer. Hij zei: 'En niemand krijgt de sleutel uit mijn colbertjasje.' Hij vertelde dat aan een wildvreemde!"

De mishandeling in de Stieltjesstraat heeft Leo aangezet tot actie. "Ik schrok er erg van. Ik dacht: hier moeten we iets aan doen. Nu is er een veiligheidsboek voor ouderen. Geef nooit je pinpas of code af, staat er bijvoorbeeld in. Hoe vaak ze daar geen misbruik van maken! Dan komt er een nepkoerier aan de deur met een pakje voor de buren. 'Wilt u het betalen, anders moet ik terugkomen', zegt die. Ze helpen je je pas in het pinapparaat steken, letten op de code die je intikt en geven een ander pasje terug. Zo halen ze je rekening leeg. Bij een man zijn 20 pasjes gevonden, allemaal gestolen van ouderen."

Behalve het veiligheidsboek heeft Leo ook 20.000 stickers laten drukken. De gemeente heeft ze betaald. Ouderen kunnen de veiligheidssticker op de binnenkant van de voordeur plakken als geheugensteuntje. "Let op", luidt de tekst. "Doe echt niet open als u niet zeker weet wie er aanbelt of voor de deur staat."

An van Loon (80) en Ina Moesman (79) stinken niet in babbeltrucs. "Mevrouw, moet ik uw tas dragen?" horen de twee Haagse dames steeds op straat. "Het hoeft niet, ik ben zo thuis", antwoordt Ina dan. An: "Anders ben je je tas kwijt." Beide dames hebben een sticker van Leo op de voordeur. Ze houden zich er keurig aan. "Als de bel gaat, kijk ik op de camera", vertelt An. "Zie ik geen bekende, dan doe ik niet open. En bij mijn voordeur staat een end hout. De eerste die binnenkomt, krijgt een lel!"

Veiligheidsstickers en -boeken zijn gratis af te halen op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur op De Genestetlaan 154.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden