Iedere schoolvakantie konden kinderen bij het Haags Kinderatelier (HKA) werken met diverse materialen.
Iedere schoolvakantie konden kinderen bij het Haags Kinderatelier (HKA) werken met diverse materialen. (Foto: Haags Kinderatelier)

Haags Kinderatelier stopt met workshops

Een groot moment, zo noemt het Haagse Kinderatelier het. Na 25 jaar stopt het atelier in het Zeeheldenkwartier met de workshops in de vakanties. Alleen deze kerstvakantie kunnen kinderen nog aan de slag in het pand aan de Van Speijkstraat 153a. De reden: oprichter Fré Beijerlang gaat met het pensioen in zicht afbouwen.

Den Haag - Iedere schoolvakantie konden kinderen bij het Haags Kinderatelier (HKA) werken met hout, metaal, kunststof, textiel en natuurlijke (recycle)materialen. Tegelijkertijd leerden ze iets over professionele kunst, architectuur, mode en erfgoed. Deze kerstvakantie kan dat voor het laatst, vertelt Fré Beijerling, oprichter van deze stichting. "Onderwijs en groepen in de vrije tijd gaan nog even door, maar na 25 jaar stop ik met programmeren voor de vakanties."

Beijerling startte begin jaren negentig met een atelier aan huis. Na enkele jaren verhuisde haar werkplaats naar het Fotomuseum/Gem Den Haag. Honderden kinderen maakten er onder leiding van kunstenaars mooie dingen, terwijl hun ouders het museum bezochten. Tijdens de renovatie van het Haags Gemeentemuseum vond HKA onderdak in tijdelijke ateliers in scholen. Beijerling richtte een stichting voor cultuureducatie. Ze vond adviseurs in architecten, stedenbouwers en ontwerpers, die haar hielpen bij de ontwikkeling van innovatief onderwijs op hun vakgebied.

Dit leidde tot onderwijsprojecten over mode-, architectuur-, stedenbouw- en industrieel design. Jongeren met een recente migratieachtergrond lieten zich in 'Verhalen van Ver' inspireren door professionele kunstenaars die zelf ooit als vluchteling naar Nederland kwamen. En in de projecten 'Wijk Af, Den Haag' en 'Stad van Morgen' leerden duizenden jongeren in alle Haagse stadsdelen waarom en hoe alles in de openbare ruimte van hun eigen wijk is ontworpen. Ze volgden excursies en werkten in tijdelijke ateliers dichtbij school. In de hoogtijdagen waren er vijf ateliers en 72 medewerkers. Terwijl de opdrachten van woningcorporaties, culturele instellingen en gemeentelijke diensten binnenstroomden, betrok het HKA het huidige Atelier Van Speijk in het Zeeheldenkwartier. Beijerling: "Vanuit deze thuisbasis zijn we nu 13 jaar actief, zij het in slankere vorm. De meeste leerlingen komen hier nu naartoe".

In de kerstvakantie is de laatste vakantieworkshop, maar het betekent nog niet het einde van het Haags Kinderatelier. Beijerling: "Het was een moeilijke beslissing, maar voor mij is het, zo kort voor mijn pensioen, tijd om wat af te bouwen. We zijn gelukkig wel in gesprek met diverse Haagse partijen voor het voortzetten van onze (onderwijs)programma's."

Van zondag 22 december tot en met zondag 5 januari zijn de laatste (familie)workshops in Atelier Van Speijk. Ouders en kinderen van 3-13 jaar die deze kerstvakantie nog een laatste keer mee willen doen, zijn van harte welkom.

haagskinderatelier.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden