In Buurtcirkels helpen psychiatrische patiënten elkaar, zeggen Eveline (links), Eric en Lenny van de Stichting Anton Constandse.
In Buurtcirkels helpen psychiatrische patiënten elkaar, zeggen Eveline (links), Eric en Lenny van de Stichting Anton Constandse. (Foto: Magda de Vetten)

Buurtcirkel biedt hulp aan psychiatrische patiënten

Samen leuke dingen doen. Elkaar helpen. Veel Hagenaars doen hiervoor een beroep op buurtgenoten. Deze steun ontbreekt vaak voor mensen met een psychische aandoening. Maar nu is er de Buurtcirkel.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Stel: je was zwaar depressief en hebt twee jaar op bed gelegen. Dan zijn je contacten verwaterd." Rond de tafel zitten drie medewerkers van de Stichting Anton Constandse: Lenny Kosters, Eveline Fortanier en Eric Brons. Ze vertellen over het ontstaan van buurtcirkels, groepjes van buurtgenoten met een psychische aandoening.

"We helpen hen een netwerk op te zetten: een groep mensen om je heen waarop je kunt terugvallen. Ze worden hierdoor zelfstandiger, hebben minder professionele zorg nodig. En mensen zijn minder eenzaam."

"De boodschap aan hen is ook: jij hebt talenten", zeggen de drie. "Ook jij kunt anderen helpen. Je bent bijvoorbeeld goed in het invullen van belastingaangiftes. Of je helpt iemand een schilderij op te hangen. Als je gebruik maakt van je talenten, gaat het herstel beter. Je ontdekt wat je kunt betekenen voor een ander. Als dat gewaardeerd wordt, kom je anders in het leven te staan. Meer op eigen benen."

Buurtcirkels zijn er op drie plekken in Den Haag. Loosduinen ging als eerste van start. "We hebben nu vier bijeenkomsten gehad", vertelt Eric. "Mensen zijn enthousiast. Ze staan te popelen om weer bij elkaar te komen. Een cliënt met een tuin vroeg of de anderen willen helpen met het onderhoud. Als tegenprestatie houdt ze in de zomer een barbecue. En rond Kerstmis eten ze met z'n allen. Ze gaan eerst samen boodschappen doen en een vrouw maakt roti. Ze vinden Kerst een lastige tijd. Juist dan willen we aansluiting, zeggen ze. Zonder de Buurtcirkel zouden ze alleen zitten."

"Ze leren ook met elkaar om te gaan", aldus Eveline. "Ze krijgen vaak alleen hulpverleners over de vloer. Dan moet je leren om weer contacten op te bouwen. Je begint met een kopje suiker te lenen bij een groepsgenoot, later doe je dat bij de buurvrouw."

Lenny: "De Buurtcirkel moet ook leuk zijn. Als je lang niet naar de film bent geweest door een depressie, ga je niet zo gauw in je eentje. Dan kun je mensen van de Buurtcirkel vragen." Dat gebeurt volgens Eric al in Loosduinen. "Ze overleggen: wie vindt welke film leuk? En ze houden rekening met elkaar. Een vrouw met autisme durft niet 's avonds over straat. Dus gaan ze overdag. De deelnemers hebben wekelijks een bijeenkomst. Ze houden elkaar vast. Zo voorkom je dat mensen afglijden."

Naast Loosduinen zijn er buurtcirkels in Regentesse-Valkenboskwartier en in Moerwijk en Bouwlust. De deelnemers komen van Parnassia en Stichting Anton Constandse. Xtra welzijn zorgt voor plekken waar ze bij elkaar kunnen komen. Stichting Kompassie levert vrijwilligers en de gemeente Den Haag helpt met subsidie.

Interesse? Buurtcirkel Regentessekwartier-Valkenboschkwartier: Judy Ruis, j.ruis@stichtingantonconstandse.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden