'Laetitiazaal in oude glorie herstellen'


Rob Kuiphuis van Popradar is in de zomer elke werkdag verwelkomd door twee ooievaars langs de snelweg A4 (Foto: Peter van Zetten).
Rob Kuiphuis van Popradar is in de zomer elke werkdag verwelkomd door twee ooievaars langs de snelweg A4 (Foto: Peter van Zetten).

'Laetitiazaal in oude glorie herstellen'

Nieuwe directeur Popradar

Rob Kuiphuis is sinds 1 juli de nieuwe directeur van Popradar, de organisatie voor muziek- en talentontwikkeling in Den Haag. De afgelopen maanden zijn hem goed bevallen.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – "Als ik 's ochtends binnenkom hoor ik muziek bij de receptie en als ik naar boven loop komt er muziek vanuit een oefenruimte. Ik vind dat geweldig! Het is waar mijn hart ligt en precies de reden waarom ik gereageerd heb op die vacature", zegt hij. Kuiphuis pakt zijn telefoon erbij en laat een foto zien van twee ooievaars op lantaarnpalen langs de snelweg A4, vlak voordat je Den Haag binnenrijdt. Het beeld van de afgelopen zomermaanden. Elke werkdag zaten ze daar, alsof ze speciaal op hem wilden wachten, totdat hij langsreed vanuit zijn woonplaats Haarlem. Toeval? "Ik noem ze een soort poortwachters", zegt hij. "Ik ben erg blij als ik ze zie."

Kuiphuis is geen onbekende in de popmuziek en de talentontwikkeling. Jaren geleden was hij directeur van Duycker, een poppodium in Hoofddorp. Daarvoor heeft hij als directeur gewerkt bij Artquake, een festival in dezelfde plaats. Bovendien was hij directeur van Corneel, een poppodium in Lelystad. "Die combinatie van muziek en talentontwikkeling heeft me altijd getrokken", zegt hij.

"Muziek en ontwikkeling van talenten trekt me"

Wat dat betreft zit hij goed bij Popradar want talenten bijstaan is misschien wel de belangrijkste taak die deze organisatie op zich heeft genomen. Dat gaat vanaf het niveau van een instrument leren spelen, je eigen muziek leren schrijven, advies over je eerste optreden en het vragen van een redelijk tarief, het vinden van een goede manager, je eigen stichting oprichten, tot aan die band die op het punt staat om door te breken en hun contract willen laten nakijken.

Maar Kuiphuis moet in deze periode nog een ander belangrijk werk doen: het kunstenplan met alle aan te vragen subsidies voor zijn organisatie in de periode 2021-2024. "Het is wel een klus hoor", onthult hij. "Je moet een begroting maken, een plan schrijven en het moet lekker lezen. Verder moet je er voor zorgen dat je niets vergeet want anders krijg je er gewoon geen geld voor. Het voordeel is wel dat je niet elk jaar subsidies hoeft aan te vragen." Genoeg te doen voor Kuiphuis, zoveel is duidelijk.

Gepassioneerd vertelt hij over de Laetitiazaal, een ruimte in het gebouw van Popradar, waar vroeger leden van de Rooms-Katholieke Volksbond activiteiten hielden. Volgens Kuiphuis was het ook de plek waar veel oudere Loosduiners hun eindejaarsmusical van de laatste groep op de basisschool hebben gehouden. "Ik ga proberen om fondsen binnen te halen en die zaal in oude glorie te herstellen", zegt hij verder. "Ik werk namelijk vanuit een culturele benadering. Dus in Popradar mag ook een filmfestival gehouden worden over muziek en theatermakers mogen hier komen repeteren als ze dat willen. Daar hebben we ruim plek voor."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden