Bestemming Den Haag (169): 'Wandeling in het Haagse bos'


Jana vindt het wel nuttig dat de mensen in Nederland zo direct zijn (Foto: Peter van Zetten).
Jana vindt het wel nuttig dat de mensen in Nederland zo direct zijn (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (169): 'Wandeling in het Haagse bos'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Jana Shoemaker uit Moncton, Canada.

Den Haag – "Mijn grootouders van moederskant zijn na de Tweede Wereldoorlog naar Canada geëmigreerd. Mijn oma kwam uit Friesland en mijn opa uit Pijnacker. Dus in die zin heb ik wel een band met Nederland."

"Wat ik echt gemerkt heb toen ik hier voor het eerst naar toe kwam was de directe manier van communiceren. Ik herkende dat van mijn oma, want die had dat ook. Dan kreeg ik bijvoorbeeld van haar te horen dat ik dikker was geworden. Of ik kreeg iets te horen over mijn rode haar in relatie tot mijn temperament. Eigenlijk maakte het niet zo veel uit wat de situatie was. Er werd gewoon altijd en ongevraagd commentaar geleverd. Uiteindelijk heb ik moeten leren om er mee om te gaan. Nu ik in Nederland ben vind ik het wel nuttig dat de mensen hier zo direct zijn. Ik weet al gauw wat ze van iets vinden, hoef er niet naar te gissen."

"Bij mijn allereerste bezoek aan Den Haag ben ik meteen de stad ingedoken voor een lange wandeling. En ook om op terrasjes te zitten met een kopje koffie in de hand en naar mensen te kijken. Ik hou erg van die terrasjescultuur in deze stad."

"Mijn favoriete plek is overigens het Haagse bos. Elke week ga ik daar een wandeling maken met een groep senioren van een verzorgingshuis. Het is vrijwilligerswerk en ik word er blij van om dit voor die ouderen te kunnen doen. Het is natuurlijk ook een kans om anderen te ontmoeten, mijn Nederlands te oefenen en een beetje te bewegen."

"Ik ben overigens dit jaar afgestudeerd aan Universiteit Leiden in Internationaal recht dus ik ben op zoek naar een baan. Ik ben erg geïnteresseerd in humanitair recht en de overgangsperiode van een land, vlak na het beëindigen van een conflict wanneer de instituties weer opgebouwd moeten worden."

"Of ik in Nederland mijn toekomst zie? Ik vind het geweldig dat ik in dit land op de trein kan stappen en daarna op de fiets en binnen een paar minuten zit je op een boerderij waar je veulentjes en lammetjes ziet. Ik word daar erg gelukkig van."

Tegenbezoek?

"Reis naar Magnetic Hill, waar je een optische illusie kan beleven door stijgend en dalend terrein. Zet bijvoorbeeld je auto in neutraal en rij langzaam de heuvel af. Het lijkt dan alsof je naar boven rijdt in plaats van naar beneden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden