De zwaan met het voerkorfje aan zijn bek. Deze korfjes worden gebruikt door vissers. Door er voer in te stoppen lokken ze de vissen naar een bepaalde plek in de sloot.
De zwaan met het voerkorfje aan zijn bek. Deze korfjes worden gebruikt door vissers. Door er voer in te stoppen lokken ze de vissen naar een bepaalde plek in de sloot. (Foto: Dierenambulance Den Haag e.o.)

Zwaan na maand bevrijd van voerkorfje aan bek

Maar liefst een maand lang zijn de medewerkers van de Dierenambulance in de weer geweest om een zwaan te vangen. Het dier zwom rond met een metalen korfje aan zijn bek waardoor hij nauwelijks nog eten.

Den Haag - Rob Bogers, chauffeur bij de Dierenambulance Den Haag e.o. vertelt: "Na de eerste melding zijn we gelijk naar het weiland bij Marlot gereden waar wandelaars de zwaan hadden gezien. Maar zodra hij ons aan zag komen lopen, vloog hij weg". Tijdens de zoveelste poging verleden week zwom de zwaan dan eindelijk een doodlopend slootje in. Bogers: "Hij maakte nog wel veel kabaal, maar kon geen kant meer op." Bij Vogelopvang De Wulp kon vervolgens het korfje eenvoudig worden verwijderd. Wel moest de vogel nog een paar dagen blijven om aan te sterken.

Advies

Volgens Bogers zijn er regelmatig meldingen van watervogels met dit soort problemen. "Zo'n korfje wordt wel gebruikt in de karpervisserij", legt Bogers uit. Het gebruik is legaal, toch heeft hij een advies voor de vissers. "Laat zo'n korfje niet in de buurt van vogels in het water."

Deze zwaan heeft het gelukkig overleefd. "Zodra hij is aangesterkt brengen we het dier terug naar zijn partner, in de buurt van de Hofzichtlaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden