Foto: Huis van het Boek

Meermanno is van het gas af

Huis van het boek | Museum Meermanno aan de Prinsessegracht is als eerste monumentale Rijksmuseum geheel aardgasvrij. De warmte komt nu van warmtepompen gecombineerd met stadsverwarming. 

Den Haag - Op het moment dat de cv-ketels afgekeurd werden, waren het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en het museum
het snel eens: een duurzame oplossing. Iets waar museumdirecteur Sandra Bechtholt zeer verheugd over is: 'De samenwerking met het RVB is heel goed verlopen en wij zijn er trots op dat we als eerste Rijksmuseum helemaal aardgasvrij zijn en op deze manier bij kunnen dragen aan de energietransitie.' Het RVB en het museum werkten ook nauw samen bij het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden. 'Uiteindelijk kwamen warmtepompen als beste uit de bus voor het achttiende-eeuwse Rijksmonument aan de Prinsessegracht in Den Haag' vertelt Eddy Stumpf, hoofd Facilitaire Dienst van Huis van het boek | Museum Meermanno.

De warmtepompen hebben een flinke omvang, en dat is ook nodig gezien de grootte van het museumgebouw. Ze worden gecombineerd met stadsverwarming, zodat op hele koude dagen de watertemperatuur hoog genoeg blijft.


Grotere investering maar op termijn lagere energierekening

De duurzame oplossing had wel wat voeten in de aarde. Het betekende hogere investeringskosten. Daar staan echter lagere energiekosten voor het museum tegenover. Verder moesten de twee enorme behuizingen van de warmtepompen een plek krijgen die zo min mogelijk overlast voor omwonenden en museumbezoekers zou opleveren. Uiteindelijk zijn de pompen achter het museumgebouw in de tuin geplaatst. Ook zijn warmtepompen uitgekozen die weinig geluid maken, zodat bezoekers ongestoord kunnen genieten van hun bezoek aan het oudste boekenmuseum ter wereld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden