ADO-voetballers op bezoek bij leerlingen van De Gantel. 'Vaak zegt een kind: dit was de mooiste dag van mijn leven.'
ADO-voetballers op bezoek bij leerlingen van De Gantel. 'Vaak zegt een kind: dit was de mooiste dag van mijn leven.' (Foto: Magda de Vetten)

ADO gaat langs scholen om racisme en pesten aan te pakken

Zwarte voetballers die op het veld worden uitgejouwd: het komt nog steeds voor. ADO pakt racisme en pesten aan, ook bij kinderen. Profvoetballers geven les aan schoolklassen. "Soms barst een kind in huilen uit."

Door Magda de Vetten

Den Haag - De juf draagt een groen-geel voetbalshirt, door de klas schalt het ADO-lied. Groep zeven van basisschool De Gantel in De Haag is er helemaal klaar voor. Ze verwelkomen twee profvoetballers van ADO. De mannen stellen zich voor. "Ik ben spits", zegt Michiel Kramer, "en verantwoordelijk voor de doelpunten. Of niet." Luuk Koopmans is de nieuwe keeper. De klas geeft hen een applaus.

Knoop in broek

"Een op de 5 kinderen wordt gepest. Dat is best heel veel", vindt Dennis van den Steen van ADO, die het bezoek begeleidt. "Daarom gaan we erover praten. Plagen mag wel, pesten niet. Pesten is niet cool. Wordt er bij ADO Den Haag ook geplaagd?", vraagt Dennis aan Michiel. "Zeker", antwoordt die. "Een andere speler had een knoop in mijn broek gelegd." "En is het een fijn gevoel als je een penalty mist en iedereen lacht?" "Nee", reageert Michiel. Dennis: "Dan is het pesten. Dat is niet alleen slaan en schoppen."

Contract

Dennis kijkt de klas in. "Hebben jullie weleens racisme meegemaakt?" Een jongen steekt z'n vinger op. "Ik voetbalde met mijn team en bij de tegenstander zat een zwarte jongen. Daar werd 'nigger' tegen gezegd." Michiel vertelt dat er ADO-spelers zijn met een Marokkaanse en Zweedse achtergrond. Worden zij niet gepest in de kleedkamer? "Zeker niet", zegt Michiel beslist.
Dennis wijst op de twee profs. "Zij zijn helden want ze zijn profvoetballer. Voor ons ben je ook een held als je niet pest. Of opkomt voor een ander als die gepest wordt." De leerlingen ondertekenen een contract waarin ze beloven niet te pesten. Dan mogen ze vragen afvuren op de voetballers. Ben jij gepest? Wat is je grootste blunder? Wat voor auto heb je?

Partijtje

De spelers vertrekken met de joelende kinderen naar een speelplek voor een partijtje voetballen. "Ik vind het goed dat wij van ADO Den Haag hiermee bezig zijn", zegt Kramer. "Pesten gebeurt heel veel." Maar is dit de taak van sporters? "Je hebt een voorbeeldfunctie. Als voetballer moet je het goede voorbeeld geven. Dan zullen kinderen het sneller oppikken dan wanneer de juf het zegt."
"Het was wel cool", zegt één van de leerlingen na de les. "Ik heb geleerd dat ik niet moet pesten en op moet komen voor andere kinderen als ze worden gepest." Maar wist ze dat niet al? "Ja, maar omdat er grote mensen en beroemde mensen bij waren, ga ik het beter doen."

Mooiste dag

ADO bezoekt zo'n 20 scholen per jaar. Heeft dat effect? "Dat is moeilijk te meten", antwoordt Dennis terwijl we het wedstrijdje gadeslaan. "Maar regelmatig gebeurt het dat een kind in de klas in huilen uitbarst. Het heeft nooit durven vertellen dat het gepest wordt. De leerkracht wist het niet eens. Of kinderen zeggen: 'Dit was de mooiste dag van mijn leven'. Dat zijn de echte ADO-fans."

.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden