Lars bij de Harry Pottertrein en het piratenschip waaraan hij momenteel werkt. "Ik heb altijd wel zo mijn projectjes.'
Lars bij de Harry Pottertrein en het piratenschip waaraan hij momenteel werkt. "Ik heb altijd wel zo mijn projectjes.' (Foto: HB)

Lars is groot legofan: 'Als kind wilde ik al kastelen bouwen'

Hagenaar Lars Troost is volwassen én een echte legofan. Dat betekent dat hij straks niet zonder kinderen Legoland Discovery Centre op Scheveningen binnenkomt. Jammer? "Ik begrijp het wel. Ze doen het met een reden."

Door Helga Boudestein

Den Haag - Lars is lid van het online platform de lego users group of the lowlands (Lowlug) en actief bouwer voor Lego-evenementen. Ook post hij regelmatig bouwwerken op zijn instagram-account Largebricks. Hij weet hierdoor dat er heel wat volwassenen vele uurtjes zoet zijn met de legosteentjes. "Je hebt mensen die verzamelen en mensen die zelf bouwen. Ik behoor tot die laatsten", legt hij uit.

Legotrein

Hoe zijn fascinatie voor de bouwsteentjes uit Denemarken ooit begon? "Ik speelde er als kind al mee. Toen ik ging verhuizen kwam er een vergeten legotrein onder het bed vandaan. Die wilde ik aanvullen. Goedkoop, via Marktplaats. Dat viel tegen", lacht hij. Want de gekleurde kunststofblokjes en -figuurtjes zijn behoorlijk waardevast, weet hij inmiddels. "Voor sommige gelimiteerde sets wordt door verzamelaars wel 5 à 6000 euro betaald."

Projecten

Het weerhield hem er niet van om zijn verzameling flink uit te breiden en fanatiek aan het bouwen te slaan. Lars die anderhalf jaar geleden verhuisde van Oud-Beijerland naar een nieuw appartement in Den Haag heeft een hele kamer ingericht als legokamer. De steentjes liggen geordend op kleur en maat in plastic verzameldozen, opgestapeld langs de wand. Op de tafel in de woonkamer staat het bouwproject waar Lars momenteel mee bezig is. "Ik heb altijd wel zo'n mijn projectjes. Vaak bouw ik voor een evenement, zoals laatst voor Legoland in Utrecht. Daar had ik een kasteel van 2.40 meter hoog voor in elkaar gezet. Na twee, drie evenementen breek ik het dan weer af."

Wat het bouwen zo leuk maakt? "Je bent creatief bezig, het zit logisch in elkaar en het is vrij makkelijk om iets leuks te maken. Daarnaast wilde ik als kind al grote kastelen bouwen. Toen had ik het geld er niet voor", legt Lars uit. Dat probleem heeft hij nu niet meer. Hoeveel hij aan zijn hobby uitgeeft? "Ik denk wel zo'n duizend euro per jaar." Het is echter ook mogelijk om goedkoper aan lego te komen, tipt Lars. "Daarvoor moet je naar brickwatch.nl. Je vult het gewenste setnummer in en je krijgt een mailtje als het wordt aangeboden."

Fanavonden

Lars kijkt uit naar de opening van het Legoland Discovery Centre op Scheveningen. Door zijn werk bij Stedin heeft hij al een kijkje in het pand kunnen nemen. "Een collega van mij moest er voor de elektriciteit naar toe. Ik zei gelijk: ik ga wel mee." Het wordt heel mooi, zegt Lars. "De indoorspeeltuin is in de kelder en die is groter dan de ruimte erboven." Dat hij er niet zonder kinderen inkomt, snapt hij wel. "Er zijn zoveel volwassen liefhebbers. Het moet niet zo zijn dat die de kinderen overlopen. Maar ze gaan heus wel fanavonden voor ons organiseren. Daar zit ik niet over in. En anders moet ik gewoon mijn nichtjes er mee naar toenemen."

Meer berichten