Peiyao Liu wil graag de straatvegers weer ontmoeten die haar hebben geholpen (Foto: Peter van Zetten).
Peiyao Liu wil graag de straatvegers weer ontmoeten die haar hebben geholpen (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (168): 'Hulp van vriendelijke straatvegers'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Peiyao Liu uit Jingzhou, China.

Den Haag – "Bij mijn eerste kennismaking met de stad had ik een ontmoeting met drie straatvegers. Dat heeft vooral mijn beeld over Den Haag bepaald. Zie je het voor je: op hoge hakken en met te veel koffers loop ik verdwaald rond, vlakbij een Thais afhaalrestaurant bij het Plein. Van de universiteit waar ik ging studeren heb ik een sleutel gekregen van mijn studio aan de Weteringkade. Ik kan het niet vinden en vraag aan omstanders hulp. Vermoedelijk spreek ik de naam verkeerd uit, denk ik, want niemand weet waar het is. Plotseling schieten de straatvegers te hulp. Twee mannen en een vrouw in oranje pakken. Ze spreken geen Engels en ik geen Nederlands. Toch plaatsen ze al mijn koffers en tassen in een kleine servicewagen en rijden me naar mijn adres. Ik was overweldigd door zoveel hartverwarmende vriendelijkheid. Uiteraard heb ik hen bedankt maar graag zou ik ze weer ontmoeten en het opnieuw doen. Deze keer in het Nederlands want dat spreek ik nu redelijk na een paar jaren in Nederland."

"Veel had ik niet over Den Haag gehoord toen ik in China woonde. Ik kende wel het International Court of Justice en het Permanente Hof van Arbitrage. Verder wist ik niets over de stad. Over Nederland had ik daarentegen veel meer gehoord. Bijvoorbeeld over de prostitutiestraten. Die zijn namelijk berucht. Wat dat betreft is Nederland een liberaal land. Veel dingen die in China illegaal zijn vinden jullie hier geen probleem."

"Ik woon al lang niet meer in Den Haag maar ik ben er wel regelmatig om aan Indoor Climbing te doen aan de klimmuur van een sporthal. Veel vrienden van mij wonen bovendien nog steeds in deze stad. Wat dat betreft vind ik de stad heel interessant. Het wordt bovendien versterkt omdat het zo multicultureel is en je vindt er restaurants met voedsel uit heel de wereld. Je vindt er bijvoorbeeld Chinees, Ethiopisch, Libanees, Thais. et cetera. Ik hou gewoon van lekker eten."

"Overigens heb ik onlangs mijn studie afgerond aan universiteit Leiden en een mastertitel behaald in European & International Business Law. Daarom zoek ik een baan. Bijvoorbeeld als Risk & Compliance Manager in de financiële sector."

Tegenbezoek?

"Reis naar mijn thuisstad, een plaats met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Rond het centrum vind je een oude stadsmuur en daaromheen een mooie gracht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden