Initiatiefnemers Liselore Stuut (rechts) en Susanne van der Poel (links) samen met een aantal kinderen uit de buurt.
Initiatiefnemers Liselore Stuut (rechts) en Susanne van der Poel (links) samen met een aantal kinderen uit de buurt. (Foto: Carlos Candeias)

Moeders strijden voor meer duurzame sport- en speelfaciliteiten in het Statenkwartier

Liselore Stuut en Susanne van der Poel kenden elkaar tot enkele weken geleden nog niet. Beiden zagen de oproep van Statenkwartier Begroot. Nu hebben deze twee moeders uit het Haagse Statenkwartier de handen ineen geslagen om een plan in te dienen voor meer duurzame sport- en speelfaciliteiten in de buurt.

Den Haag - Ze willen met hun plan het Statenkwartier verrijken met sport- en speelfaciliteiten voor jong en oud, waarbij ook aandacht komt voor duurzame energie. Voorbeelden zijn de bootcamp- en sportfaciliteiten zoals op de Haringkade, een energiefiets die energie opwekt en een solar bankje wat licht geeft via ingebouwde zonnepanelen. Liselore Stuut & Susanne van der Poel dienden eerst allebei een afzonderlijk plan in. Buurtbewoners konden hun stem uitbrengen op beide plannen. Uit alle reacties van ouders en de vier scholen in de buurt bleek al snel dat hier veel vraag naar is. De eerste fase leverde de moeders samen al ruim 150 stemmen op. De gemeente deed vervolgens een haalbaarheidscheck en was ook meteen enthousiast over de insteek van beide plannen. Door nu de plannen te combineren en de krachten te bundelen is de kans nog groter geworden dat het duo straks aan de slag kan om het plan in 2020 te realiseren.

Liselore Stuut en Susanne van der Poel vertellen: "De speeltuin aan het begin van de Fred is een groot succes. Dit is een perfecte ontmoetingsplaats voor ouders met jonge kinderen van 0-5 jaar. Voor de oudere kinderen en hun ouders zijn er op dit moment geen locaties waar ze zelf naar toe kunnen gaan om buiten te spelen of kunnen sporten. Ook voor volwassenen zijn er in het Statenkwartier nog geen openbare sportfaciliteiten waar ze elkaar kunnen ontmoeten. De gemeente is enthousiast over ons plan en denkt goed met ons mee over mogelijke locaties om ons plan te realiseren. Natuurlijk houden we hierbij rekening met omwonenden en het beschermde stadsgezicht van de wijk. Daarnaast zijn we momenteel de mogelijkheden aan het verkennen om  samen te werken met de scholen in de buurt en  bijvoorbeeld de Richard Krajicek Foundation en het Fonds 1830 om onze plannen nog groter uit te kunnen rollen. We doen een oproep aan alle buurtbewoners jong en oud om op ons plan te stemmen. Stemmen kan nog tot 13 december"

Over Statenwartier begroot

Bewoners weten zelf het beste wat goed is voor hun buurt. Daarom heeft de gemeente geld vrijgemaakt voor meer zeggenschap voor bewoners: zij kunnen nu zelf met plannen komen die bijdragen aan een mooier, socialer, sportiever of groener stadsdeel en die met elkaar begroten. Het Statenkwartier is de vierde wijk in stadsdeel Scheveningen met een eigen wijkbudget. Na het Statenkwartier komen ook de andere wijken in Scheveningen aan de beurt. Stemmen kan tot en met 13 december 2019. De winnaar wordt op 21 december in het Couveehuis bekend gemaakt. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden