De twee krijgers die met behulp van een Virtual Reality film nader tot elkaar werden gebracht, zijn nu goede vrienden.
De twee krijgers die met behulp van een Virtual Reality film nader tot elkaar werden gebracht, zijn nu goede vrienden. (Foto: )

Haagse Virtual Reality docu zorgt voor vrede tussen Oegandese stammen

De Haagse startup Hack The Planet van oprichter Tim van Deursen wil met Virtual Reality hét verschil maken. Dat is met de VR-docu 'Meet the Soldier' bijzonder goed gelukt. De twee strijdende Oegandese stammen die met behulp van deze technologie nader tot elkaar werden gebracht, hebben zich inmiddels verzoend. Dat meldt het Franse onderzoeksinstituut SciencePo.

Den Haag - In Karamoja, noord-oost Oeganda lieden gewapende conflicten tussen stammen al tientallen jaren tot diepgewortelde wraakgevoelens. Met behulp van virtual reality wilden de Haagse initiatiefnemers van de documentaire, Hack The Planet, een non-profit start-up van internetbureau Q42, en Mensen met een Missie deze strijders met elkaar verzoenen. In samenwerking met Fabrique (art direction en design), Wolfstreet (technische realisatie), Scopic (hardware plus edits) en Teddy Cherim (regie) maakten zij op locatie de opnames. In de twintig minuten durende documentaire Meet the Soldier ontmoeten de hoofdpersonages elkaar in VR.

Vrienden

De documentaire werd in 2017 gemaakt door Hack The Planet. Twee jaar later is de strijd beëindigd. Dit blijkt uit de eerste resultaten van SciencePo, dat onderzoek doet naar conflicten en de inzet van nieuwe technieken om die op te lossen. SciencePo heeft hiervoor interviews met betrokkenen afgenomen, waaronder Paul Ngole, de dorpspriester in Moroto. Hij vertelt dat de twee krijgers nu goede vrienden zijn. "De film heeft ze met elkaar verbonden. Elke keer als ik de ene ontmoet, vraagt hij naar de andere. Er is een vriendschap ontstaan tussen deze twee krijgers die ooit verschrikkelijke vijanden waren en rovers die er plezier in schiepen anderen te plunderen en te doden. Nu hebben ze het verleden verlaten en zijn ze 'nieuwe mensen' geworden."

Verschil

Tim van Deursen, oprichter van start-up Hack The Planet en bedenker van Meet the Soldier is blij met dit resultaat: "Zo nu en dan komen er dingen voorbij, waaruit blijkt dat je werk écht verschil maakt. Dit is het bewijs dat virtual reality echt als empathie-machine kan worden gebruikt."

Vervolg

Dankzij de resultaten van Meet the Soldier, dat sinds de lancering een gouden SpinAward won en genomineerd werd voor een Gouden Kalf, is het team van Hack The Planet druk bezig met een vervolg om dit bijzondere VR-concept voor andere conflictgebieden in te zetten. Het nieuwe werk gaat verhalen en belevingen uit de gemeenschap vanuit diverse maatschappelijke thema's belichten.
Meet the Soldier is online te bekijken via https://meetthesoldier.com/watch.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden