Foto: Gemeente Den Haag

Wethouder Van Alphen op Transgender Gedenkdag: 'In Den Haag moet iedereen zich veilig voelen'

"In Den Haag moet iedereen zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen, ook transgender personen", dat zei Bert van Alphen (wethouder emancipatie) tijdens de Transgender Gedenkdag, georganiseerd door COC Haaglanden. Tijdens de herdenking werden de namen van alle slachtoffers van de afgelopen twaalf maanden voorgelezen. 331 in totaal.

Den Haag - Op 20 november wordt jaarlijks stilgestaan bij de honderden trans- en genderdiverse personen die dat jaar overal ter wereld door geweld om het leven zijn gekomen. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden transpersonen in Nederland zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd. De internationale Transgender Gedenkdag is in 1999 bedacht door Gwendolyn Ann Smith, een transvrouw. De eerste bijeenkomst werd georganiseerd om de moord van Rita Hester te herdenken. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een bijeenkomst die jaarlijks plaatsvindt in zo'n 185 steden in meer dan 20 landen.

Genderdiverse personen hebben meer dan gemiddeld met discriminatie en geweld te maken. 43% van de transpersonen maakt jaarlijks (discriminatoir) geweld mee. En veel trans personen worden regelmatig uitgescholden, nageroepen of belachelijk gemaakt in de openbare ruimte. Er zijn vooralsnog nog geen Haagse cijfers bekend.

"In Den Haag moet iedereen zichzelf kunnen zijn en houden van wie we willen. Iedereen moet zich hier geaccepteerd en sociaal veilig voelen, ook transgenders. Net als alle mensen hebben transgenders ook behoefte aan liefde, begrip en ruimte voor eigenheid. Helaas hebben we nog veel werk te verzetten om het gevoel van veiligheid en acceptatie te bereiken", aldus Bert van Alphen.
 
Door het hijsen van de regenboogvlag voor het Haagse stadhuis op de Transgender Gedenkdag vraagt wethouder Van Alphen aandacht voor transfobie, de verschillen in genderidentiteit, de emancipatie van transgenderpersonen en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden