Bestemming Den Haag (167): 'Makkelijk overal naar toe fietsen'


Toen Eszter hier net woonde bekeek ze alles met een roze bril (Foto: Peter van Zetten).
Toen Eszter hier net woonde bekeek ze alles met een roze bril (Foto: Peter van Zetten). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (167): 'Makkelijk overal naar toe fietsen'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Eszter Varga uit Boedapest, Hongarije.

Den Haag - "Een paar jaar geleden kwam ik naar Nederland om te studeren aan de universiteit en onderzoek te doen. Ik heb toen een jaar in Amsterdam gewoond en ben daarna terug gegaan naar Hongarije. Sinds ik terug ben in Nederland ben ik meteen in Den Haag gaan wonen. Ik hou van de ruimte in deze stad en van de parken en het strand. Verder vind ik het fijn dat je overal gemakkelijk naar toe kunt fietsen."

"Toen ik in Hongarije woonde wist ik niet zo veel van Nederland. Ik denk niet dat ik daar ooit een Nederlander had ontmoet. Wel had ik het Nederlands voetbalelftal op de televisie gezien met dat tenue in die opvallende oranje kleur. Ook had ik gehoord dat jullie hier veel water hebben en tulpen. En natuurlijk ook dat je hier legaal wiet kunt kopen en roken."

"Wat mijn beroep is? Ik doe stamcelonderzoek voor medische doeleinden en werk voor de onderzoeksafdeling van de bloedbank in Amsterdam. Ik hou van dit werk en ben blij dat ik in dit beroep kan werken want onderzoek doen is helemaal mijn ding."

"Toen ik hier net woonde bekeek ik de dingen met een roze bril en vond ik alles leuk. Later zag ik zaken ook op een andere manier. Een voorbeeld: tijdens werkvergaderingen in mijn thuisland geldt er een strikte hiërarchie en je weet wanneer je je mond moet houden. Hier wil bijna iedereen iets zeggen en zijn mening geven. Ook zijn Nederlanders soms erg direct en dat kan onbeleefd overkomen. Ik moest daar erg aan wennen."

"Wat ik erg leuk vind is dat het in dit land niet boeiend is waar je vandaan komt, hoe je er uit ziet of wat je seksuele oriëntatie is. In dat verband is het geweldig om elk jaar naar Amsterdam te gaan en de botenparade tijdens Gay Pride te volgen. Mensen kunnen daar zonder problemen zichzelf zijn. Toen ik heel jong was wist ik eigenlijk al dat ik graag in zo'n land wilde wonen. Ik ben vrij liberaal wat dat betreft en ik accepteer geen enkele vorm van racisme en discriminatie op welk niveau dan ook."

Tegenbezoek?

"Reis naar de Gellértberg ter hoogte van het vrijheidsbeeld. Vanaf die plek heb je vooral 's avonds een prachtig uitzicht over de stad en over de rivier de Donau met al die bruggen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden