Redouan (links) met Yassine: 'Ik wil kinderen de kans geven om hun talenten te laten zien aan voetbalscouts.'
Redouan (links) met Yassine: 'Ik wil kinderen de kans geven om hun talenten te laten zien aan voetbalscouts.' (Foto: Magda de Vetten)

Redouan Lamkadam zet voetbalcompetitie op in Schilderswijk

Hij droomde van een carrière als profvoetballer. Dat kwam er niet van. Nu wil Redouan Lamkadam kinderen in de Schilderswijk wél kansen geven. Hij zette voor 70 van hen een voetbalcompetitie op.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Wat doe je vrijdag? Heb je zin om mee te doen?" Zo sprak de 17-jarige Redouan jongeren aan op straten en pleinen in de Schilderswijk. Hij deelde folders uit bij buurthuizen. Resultaat: 10 teams van 7 spelers zijn deze maand gestart met een zaalvoetbalcompetitie.

Idee

Redouan kwam op dat idee bij de School des Levens. "De overheid wil jongeren gaan verplichten om zich in te zetten voor de maatschappij", zegt Yassine Abarkane, directeur van de School. "Wij houden een experiment met zo'n Maatschappelijke diensttijd. Jongeren lopen een half jaar stage. Redouan heeft hieraan meegedaan."

Droom

Tijdens de stage bezochten de jongeren bijvoorbeeld kamp Westerbork en gingen ze naar een theatervoorstelling in de schouwburg. "Het zou nooit in me opkomen om daarheen te gaan", vertelt Redouan. "Maar het beviel me. We kregen ook een training: 'Wie ben ik?' Ik kwam er achter dat ik een beetje oppervlakkig was over van alles. Mijn droom was profvoetballer te worden. Maar dan moet je reëel zijn tegenover jezelf. Ik moest de droom laten gaan en bedenken: wat is wel haalbaar?"

Genoeg talent

Hij besloot een voetbalcompetitie te starten voor jongeren van 13 tot 15 jaar. "Er is meer dan genoeg talent in de wijk. Dat wordt niet door iedereen gezien. Dat is zonde. Zelf ben ik geen profvoetballer geworden omdat ik de kansen niet kreeg. Ik was goed, maar ben niet gezien. Nu ga ik scouts uitnodigen bij deze jonge voetballers. Zodat zij wél de kans krijgen om hun talenten te laten zien."

Hoe kwam hij aan het geld voor sportkleding en zaalhuur? "Mijn stagegroep kreeg in Amsterdam een training hoe we onze plannen op papier moesten zetten. Hoe je er een begroting bij maakt. En we leerden ook ons idee te verkopen. Voor 4 van de 10 plannen was geld beschikbaar. Ik was blijkbaar best goed, anders hadden ze mij niet uitgekozen. Ik kreeg geld van onder meer de gemeente Den Haag."

Zelfvertrouwen

"Het is leuk dat mijn plan zo gewaardeerd werd. Mijn doel is dat kinderen door het voetbal een stukje schittering krijgen. Als je scoort en wordt toegejuicht, is dat fantastisch. Dat geeft zelfvertrouwen. En dan wil je wéér scoren."

Voorbeeld

Yassine: "Hij is een voorbeeld. Kinderen uit de wijk zien dat Redouan het zo maar voor elkaar krijgt om een competitie op te zetten. Vaders spreken hem aan: hoe laat moet mijn zoon voetballen?" Redouan: "Het is een fijn gevoel dat ik erbij hoor in de samenleving. Dat mensen mij hun kinderen toevertrouwen. Ja, ik ben door de stage veranderd. Eerst was ik niet zo van het praten. En je leert ook dat je je niet overal hetzelfde kunt gedragen. Af en toe moet je wat netter zijn."

Hoe zal het voor hem zijn als één van 'zijn' spelers ontdekt wordt? "Fantastisch." Lachend: "Ik hoop dat hij nog weet wie ik ben als hij miljonair is."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden