Tim kent gevallen van discriminatie bij het toewijzen van woningen door makelaars. Hij wil dat de gemeente er onderzoek naar doet.
Tim kent gevallen van discriminatie bij het toewijzen van woningen door makelaars. Hij wil dat de gemeente er onderzoek naar doet. (Foto: )

HSP wil onderzoek naar discriminatie op Haagse woningmarkt

Je meldt je aan voor een huis, je verdient genoeg en toch gaat de woning aan je neus voorbij. Toeval of discriminatie?
De Haagse Stadspartij wil dat de gemeente onderzoekt of stadgenoten achtergesteld worden op de woningmarkt.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Tim de Boer van de Haagse Stadspartij kan het niet bewijzen. Toch heeft hij het donkerbruine vermoeden dat particuliere verhuurders in Den Haag onderscheid maken. Uit onderzoek van de gemeente Utrecht bleek dat 90 procent van de makelaars in die stad discrimineert bij het toewijzen van huizen.

Hoe ging dat onderzoek?

Tim: "De gemeente Utrecht liet mensen onder diverse namen reageren op huurwoningen. Gebruikten ze een Turkse of Marokkaanse achternaam, dan maakten ze minder kans op een huis. Ook deden ze zich voor als verhuurder van woningen. Ze vroegen makelaars of die ervoor konden zorgen dat daar geen homoseksuelen of buitenlanders in kwamen. Dat bleek voor het merendeel van de makelaars geen enkel probleem. Dat is schokkend. De gemeente wil meer particuliere verhuurders, maar dan moet je er zeker van zijn dat iedereen welkom is.

Hoe zit dat in Den Haag?

Dat weten we niet. Wij hebben de gemeente gevraagd om onderzoek te doen naar discriminatie op de woningmarkt. Andere grote steden doen dat ook. Maar Den Haag vindt dat niet nodig. Omdat er bij de gemeente in één jaar maar drie meldingen van discriminatie binnenkwamen.

Toch ken ik in mijn eigen omgeving al drie gevallen. Zo werd een dame geweigerd omdat ze een scootmobiel had. De verhuurder wilde die niet vóór het huis hebben. Er zijn veel oneigenlijke redenen om iemand af te wijzen. Het treft eigenlijk iedereen. Particuliere verhuurders selecteren op oneigenlijke gronden. Zodra je een beetje afwijkt van de norm, loop je kans afgewezen te worden.

Bijvoorbeeld?

Als je kunstenaar of student bent. Of als je een buitenlandse achtergrond hebt. Maar dat geldt voor meer dan de helft van de Hagenaars! Voor zzp'ers ligt het ook moeilijker. Ik ben er ook een en werd afgewezen. Terwijl ik een flink bedrag op de bank had.

Het blijkt niet uit cijfers van de gemeente…

Maar mensen melden dat niet. Ze zijn bezig met het vinden van een huis, ze hebben geen tijd om het aan te kaarten. Als je onderzoek hebt gedaan, kun je iets aan discriminatie doen: boetes uitdelen en verhuurders aan de schandpaal nagelen. Laat ze het maar voelen, dan veranderen ze wel.

Wat nu?

Ik doe een oproep aan mensen die zich gediscrimineerd voelen bij hun zoektocht naar een woning. Meld dat bij de gemeente: DenHaagmeldt.nl. Maar je kunt ook mailen naar ons of een andere politieke partij: tim@haagsestadspartij.nl. Daarmee kunnen we naar de wethouder. Iedereen heeft recht op een woning."

Meer berichten