Bestemming Den Haag (160): 'In je pyjama naar de winkel'


Edyta Baranowska noemt zich na 2 jaar al een Hagenees (Foto: Peter van Zetten)
Edyta Baranowska noemt zich na 2 jaar al een Hagenees (Foto: Peter van Zetten) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (160): 'In je pyjama naar de winkel'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Edyta Baranowska uit Miedzyrzecz, Polen.

Den Haag – "Toen ik 2 jaar geleden in Nederland kwam wonen sprak ik al goed Nederlands. Dat zit zo; na mijn middelbare school had ik hier een jaar als au-pair gewoond bij een familie in Abcoude. Daarna ben ik teruggegaan naar Polen om Nederlands te studeren aan de Universiteit. De studie ging ook over de geschiedenis en cultuur van Nederland en België. Dat heb ik 5 jaar gedaan en uiteindelijk afgerond met een bachelor- en mastertitel. Daarna ben ik weer naar Nederland vertrokken."

"Mijn eerste keer in Den Haag was op de dag dat ik met mijn vriend de snelweg afreed en via de Laan van Nieuw Oost-Indië naar ons appartement ging in Bezuidenhout. Wat me meteen opviel is dat het hier minder druk is dan in Utrecht of Amsterdam."

"Over het algemeen vind ik Den Haag een mooie stad. Bovendien kan je hier elke dag een nieuw plekje ontdekken. Soms vind je onverwacht een prachtig gebouw of een knus cafeetje. Je kan hier ook prima wandelen. Grappig vind ik overigens dat verschil tussen Hagenaars en Hagenezen. Ik begreep na een tijdje dat het iets te maken heeft met aan welke kant je van de Laan van Meerdervoort woont. Los daarvan noem ik mezelf sowieso een Hagenees."

Helder hemellicht

"Mijn favoriete plek is het strand. Kijkduin of Scheveningen, het maakt me niet zoveel uit. Lekker op een handdoek liggen met een boek en genieten van je leven. Wat ik echt mooi vind in dit land is het heldere hemellicht overdag. Dat komt vooral omdat er niet zoveel hoge gebouwen zijn die het zonlicht tegenhouden. Tijdens zomerse dagen is het mooi om te zien hoe het zonlicht op de rode klinkers van de straten schijnt."

"Teruggaan naar Polen zal ik voorlopig niet doen want mijn leven in Nederland vind ik veel te 'chill'. Binnen bepaalde grenzen kunnen mensen hier doen wat ze willen en ze zijn niet zo snel veroordelend. Ik kan hier bijvoorbeeld prima met mijn pyjama of joggingbroek naar de winkel. Niemand zal gek opkijken. In mijn geboorteland zouden ze zich meteen afvragen of ik gek ben geworden of teveel heb gedronken."

Tegenbezoek?

"Reis naar het kasteel van Miedzyrzecz, wat stamt uit de dertiende eeuw. Er ligt daarnaast een prachtig park en een rivier, dus je kunt er ook goed recreëren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden