Bestemming Den Haag (159): 'De stad van mijn vader'


Winston doet mee aan het event Global View on Sexual Diversity op zaterdag 28 september (Foto: Peter van Zetten)
Winston doet mee aan het event Global View on Sexual Diversity op zaterdag 28 september (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (159): 'De stad van mijn vader'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Winston van Niel uit Amsterdam.

Den Haag – "Ik ben geboren in het Westeinde Ziekenhuis en tot ik 3 jaar oud was woonden we in de Charlotte de Bourbonstraat. Daarna zijn mijn ouders gescheiden en verhuisde ik met mijn moeder naar Amsterdam."

"Den Haag associeerde ik altijd met mijn vader want hij woonde hier en ik was blij als ik bij hem ging logeren. Soms nam hij me mee naar zijn werk op een ministerie en dan was ik onder de indruk van de hoge gebouwen of van zijn werk, ook al begreep ik er niet zo veel van. Misschien daarom ben ik ook gaan studeren en ging ik later, net als hem, op een departement werken in Den Haag."

"Toen ik 17 was kwam ik 'uit de kast' en dankzij mijn moeder is dat zonder problemen gegaan. Zij informeerde de familie en gaf me de ruimte en het vertrouwen om aan mezelf te werken. Daarom hoefde ik bijna niets te doen om geaccepteerd te worden. Helaas is ze in 2016 overleden."

"Het enige gesprek dat ik met mijn vader heb gehad over mijn 'coming out' was in zijn auto. Hij zei letterlijk: 'Ik schrok er even van maar als je een vriend hebt dan vind ik het belangrijk dat je hem komt voorstellen.' Toen hij dat zei voelde ik me helemaal geaccepteerd."

"Zaterdag 28 september ben ik in het Migratiemuseum in Den Haag en doe ik mee met het event 'Global View on Sexual Diversity'. Ook aanwezig is Mpho Tutu, de dochter van aartsbisschop Desmond Tutu uit Zuid-Afrika. Ik ben openlijk gay en dat doe ik niet alleen vanwege mijn eigen geluk maar ook om te laten zien dat je met mij kunt samenwerken. Verder vind ik dat we anders naar de LHBTI-gemeenschap moeten kijken. Niet iedereen heeft een problematische 'coming out' gehad of heeft te maken met culturele restricties. Dat beeld moet genuanceerd worden want het leidt tot betutteling. Wijs ook eens op de succesverhalen want die kunnen evenzo als voorbeeld dienen. Je ziet dan andere individuen waarmee mensen zich kunnen identificeren."

Tegenbezoek?

Van Niel: "Ik vind mezelf een wereldburger en ik neem de Hagenaars het liefst mee naar de laatste plek waar ik heb gewoond. In dit geval is dat Ankara, Turkije. Overal waar ik kwam in deze stad werd ik welkom geheten. Dat vond ik fijn. Bezoek bijvoorbeeld het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de republiek en de trots van veel Turken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden