Bestemming Den Haag (158): 'Met elkaar praten in de tram'


Jessica Breitenfeld vindt Nederlanders grappig en Duitsers niet (Foto: Peter van Zetten)
Jessica Breitenfeld vindt Nederlanders grappig en Duitsers niet (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (158): 'Met elkaar praten in de tram'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Jessica Breitenfeld uit Wasaga Beach, Canada.

Den Haag - "Ik was 3 jaar oud toen ik voor het eerst in Nederland was. Dat is overigens wat mijn ouders me vertelden want ik kan me er niets van herinneren. Ze vertelden ook dat ze in Amsterdam zijn geweest en de verkeerde richting op zijn gelopen. Daardoor stonden ze plotseling in die straat waar de 'dames' achter het raam staan."

"Vijf jaar geleden was ik opnieuw in Nederland en nu kon ik natuurlijk alles bewust in me opnemen. Wat me opviel was het verschil met de Duitsers. Ik ken jullie oosterburen want mijn ouders zijn er geboren en ik heb er zelf even gewoond. Ik vind Nederlanders over het algemeen grappig en de Duitsers over het algemeen niet."

"Mijn eerste keer in Den Haag was overigens pas vorig jaar december. Het was winter en een beetje nat en donker maar een vriend nam me mee om de stad te verkennen. We hebben uiteindelijk een wandeling gemaakt van bijna 4 uur en ik heb vooral de overheidsgebouwen en de ambassades gezien. Misschien daardoor vond ik Den Haag toen vooral een regenachtige overheidsstad. Nu valt me vooral de vriendelijkheid op en dat vreemde mensen gewoon met elkaar praten, bijvoorbeeld in de tram. Ik ben in 45 landen in de wereld geweest en in Europa zie je dat bijna niet."

"Sinds een paar dagen ben ik terug om een training te verzorgen voor een internationale organisatie. Ik ben een communicatiespecialist en heb een eigen bedrijf. Nu ben ik meer gefocust op het ontmoeten van mensen met verschillende achtergronden. Ik hoorde bijvoorbeeld dat hier ook Surinamers wonen. Dat vind ik fascinerend omdat ik volgens mij nog nooit iemand uit dat land heb ontmoet terwijl er zoveel hier wonen. De afgelopen dagen heb ik overigens alleen maar Surinaams voedsel gegeten en ik vind dat het lekkerste wat ik ooit heb geproefd. Ik denk dat Surinamers veel op de Brazilianen lijken want ik begreep dat Suriname een buurland is van Brazilië."

Tegenbezoek?

"Ik zou de Hagenaars de mensen laten ontmoeten van mijn stad en Canadezen in het algemeen. Canadezen zijn erg vriendelijk en tolerant. Soms zijn ze ook een beetje naïef. Ze weten bijvoorbeeld niet veel over de wereldpolitiek of kennen het verschil niet tussen een Pool en een Duitser, maar ze hebben een soort kinderlijke vriendelijkheid. Daarom vinden ze het bijna een belediging als men ze Amerikanen noemt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden