Bestemming Den Haag (156): 'Verbinding met de Noordzee'


Dirk vindt de bureaucratie in Den Haag soms schokkend.(Foto: Peter van Zetten).
Dirk vindt de bureaucratie in Den Haag soms schokkend.(Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (156): 'Verbinding met de Noordzee'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Dirk van der Zwaag uit Dantumadeel, provincie Friesland.

Den Haag – "Ik vind mezelf een echte Fries maar in mijn jeugd heb ik maar 11 maanden in die provincie gewoond. Daarna bijna 14 jaar in Duitsland, vervolgens naar Canada, toen naar Amerika, dan opnieuw naar Canada, de afgelopen 14 jaar in China en nu terug in Nederland. Ik ben nooit eerder in Den Haag geweest. De eerste keer was vorig jaar toen ik een bezoek bracht om alles even te bekijken."

"Eigenlijk ben ik overal een buitenlander. Ook hier in deze stad. Onlangs vroeg ik aan iemand iets in het Nederlands en ik kreeg een antwoord terug in het Engels. Vermoedelijk komt dat omdat mijn Nederlands nog niet zo goed is. Die taal heb ik nooit officieel geleerd. Mijn eerste taal is Fries, mijn tweede taal is Duits, daarna komt het Engels. Nederlands sprak ik soms met familie of las ik in boeken."

Bureaucratie

"Eerlijk gezegd moet ik erg wennen aan het leven in het Haagse. De bureaucratie vind ik bijvoorbeeld erg groot. Dat merkte ik toen ik me moest gaan inschrijven bij de gemeente en later toen ik naar de bank ging om een rekening te openen. Tot mijn verbijstering moest ik één of meerdere afspraken maken. Zomaar binnenlopen en de zaak snel afhandelen is hier niet mogelijk. Men wijst hier gerust je geld af omdat je niet past in hun schema. Schokkend als je het vergelijkt met de landen waar ik heb gewoond. De mensen zien hier vermoedelijk zelf niet wat er mis is omdat het voor hun zo gewoon is. Natuurlijk is dit een ander systeem en moet ik het daarmee doen. Maar voor iemand die zo lang in het buitenland heeft gewoond komt het soms erg vreemd over."

"Mijn favoriete plek is het strand van Scheveningen. Toen ik als kind in Duitsland opgroeide woonde ik in Oost Friesland, vlakbij de Noordzee. Één van de eerste dingen die ik daarom deed toen ik vorig jaar in Den Haag kwam wonen was met mijn zoon naar het strand gaan. We zijn toen samen in zee gesprongen en waren erg blij. Maar voor mij was dit ritueel ook een deel van mijn traditionele achtergrond: connectie zoeken met de Noordzee."

Tegenbezoek?

"Ik neem de Hagenaars mee naar het boerenbedrijf van mijn grootvader. Ik kan me goed herinneren dat hij altijd een dutje deed in een bed die je in de muur kon opbergen."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden