Bestemming Den Haag (155): 'Blij verrast met de Koekamp'


Joanna en Paul in de Keizerstraat. Vooral het multiculturele karakter van Den Haag vindt dit Poolse stel erg leuk.  (Foto: Peter van Zetten).
Joanna en Paul in de Keizerstraat. Vooral het multiculturele karakter van Den Haag vindt dit Poolse stel erg leuk. (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (155): 'Blij verrast met de Koekamp'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Joanna Kuczynska en Paul Jureczek uit de regio Silezië in Polen.

Den Haag – Paul: "Vijf jaar geleden waren we voor het eerst in Nederland. We bezochten vrienden en werden meteen verliefd op het land, de sfeer, het 'groen' en de mensen. De energie is hier heel anders dan in Polen."

Joanna: "Het grote verschil is dat iedereen hier lacht en over het algemeen vriendelijk is. In Polen kijkt men vaak sip."

Paul: "In Den Haag is het bovendien multicultureel. Dat vind ik echt leuk want je kan mensen ontmoeten uit heel de wereld."

Joanna: "Paul en ik hebben elkaar ontmoet op de universiteit en aanvankelijk waren we alleen vrienden. Enkele jaren later plaatste ik een bericht op Facebook met een hulpvraag ten aanzien van studenten aan wie ik les gaf. Hij reageerde en ik dacht dat hij dat deed vanuit zakelijke overwegingen. Wat was ik naïef."

Paul: "Dus je dacht echt dat het zakelijk was. Hahaha."

"Joanna: "Bijna 3 jaar geleden zijn we uiteindelijk in Den Haag komen wonen en zijn we een bedrijf begonnen voor Engelse taallessen. Onze studenten komen vooral uit Oost-Europa maar ook uit Japan, China, Italië en Spanje. Overigens heb ik een bachelor in taalwetenschappen en start ik in september met een studie psychologie aan de universiteit van Amsterdam."

Paul: "Ik heb een masters in Taalwetenschappen en ben bezig met mijn promotie. Ik hoop binnenkort klaar te zijn. Verder ben ik met mijn eerste roman bezig. Het gaat over de ervaringen van Polen in Nederland en hun wisselwerking met mensen van andere nationaliteiten. Onze toekomst zien we verder hier. Daarom leren we Nederlands om goed te kunnen communiceren."

Joanna: "We houden ervan om in de duinen te fietsen. Ook fietsen we graag naar andere plaatsen want de fietspaden in dit land zijn geweldig. We fietsen bijvoorbeeld naar Gouda of Delft. Toen we voor het eerst Den Haag bezochten was ik ook blij verrast met het Koekamp. Daar lopen dieren vrij in de natuur en vlakbij vind je moderne stedelijke architectuur. Wat dit betreft is aan alles te merken dat hier sterk wordt ingezet op behoud van natuur en het bouwen van een goede infrastructuur. Ik vind dat geweldig."

Tegenbezoek?

"Reis naar Silezië voor de ongerepte natuur. Je kunt er ook redelijk fietsten maar dan meer voor het ruige werk want de mooie fietspaden zoals in Nederland ontbreken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden