Bestemming Den Haag (154): 'Wandelen door de stad'


Nurmira met haar zoon Du Kaimi. Ze houdt van wandelen door de stad (Foto: Peter van Zetten)
Nurmira met haar zoon Du Kaimi. Ze houdt van wandelen door de stad (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (154): 'Wandelen door de stad'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Nurmira Zhamangulova uit Baetov, Kirgizië.

Den Haag – "Vorig jaar september ben ik hier komen wonen met mijn zoon en Nederlandse man. Veel had ik niet over de stad gehoord. Ik kende wel het Internationaal Gerechtshof dat in Kyrgyzstan en andere Russisch sprekende landen simpelweg bekend staat als het Gerechtshof van Den Haag. De mooie architectuur in deze stad heeft veel indruk op mij gemaakt."

"Na mijn komst voelde ik me gelukkig maar ik was ook een beetje bezorgd. Ik vroeg me af of ik ooit een volwaardig en succesvol burger van deze stad zou kunnen zijn. Zal ik de Nederlandse cultuur goed kunnen begrijpen en de taal spreken? Ik zit weliswaar op Nederlandse taalles maar in het begin begreep ik er niets van."

Rechterkant van het brein stimuleren. 

"Ik ben onderwijskundige en milieuactivist. Eens ben ik van de universiteit afgestudeerd met een masters in chemie en biologie. Later ben ik gepromoveerd en heb ik een doctorstitel behaald in milieuwetenschappen. Sinds vorig jaar houd ik me vooral bezig met het ontwikkelen en trainen van kinderen met Abacus Mental Math. Dat is een Chinese methode, dat al eeuwenlang bestaat, om sommen en andere berekeningen op een creatieve manier uit te voeren. Ik vind dat ons onderwijssysteem vooral is ontwikkeld om de linkerkant van onze hersenen te ontwikkelen. De rechterkant wordt genegeerd. Ik vind ook dat we vraagstukken op sociaal, cultureel en economisch gebied niet los van elkaar kunnen blijven zien. We moeten onze kinderen op een andere manier gaan opleiden en ze stimuleren om zowel de linkerkant als de rechterkant van hun brein te gebruiken. Abacus Mental Math doet dat en vergroot hun capaciteiten. Voordeel: hun focus verbetert, ze zijn langer geconcentreerd, het geheugen neemt toe, ze kunnen meer oplossingen aandragen voor complexe stellingen en hun leercapaciteit neemt sowieso toe."

"Een favoriete plek in Den Haag heb ik niet. Ik hou overal van en bezoek graag parken, zoals het Zuiderpark en landgoed Meer en Bos. Verder wandel ik veel door de stad. Soms wel 5 tot 10 kilometer per keer. Goed voor mijn fysieke en mentale gezondheid en om het ritme van de stad te leren kennen."

Tegenbezoek?

"Reis naar de bergen van Tijan-shan op 2000 meter boven zeeniveau. Je kunt daar bergbeklimmen en paardrijden. In de nacht zie je daar veel sterren aan de hemel. Verblijf is mogelijk in nomadische huizen"

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden