Bestemming Den Haag (152): 'De hele wereld aan het Huijgenspark'


Elly Haijan was 14 jaar oud toen ze met haar ouders en zussen uit Iran vluchtte.  (Foto: Peter van Zetten)
Elly Haijan was 14 jaar oud toen ze met haar ouders en zussen uit Iran vluchtte. (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (152): 'De hele wereld aan het Huijgenspark'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Elly Haijan uit Teheran, Iran.

Den Haag – "Bij de Stationsbuurt en vooral het Huijgenspark heb ik elke keer het gevoel dat ik op reis ben. De hele wereld presenteert zich daar. Je vindt er bijvoorbeeld Chinatown, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Mensen uit alle lagen van de bevolking lopen er of zie je in de restaurants, in het park, op de banken of in de supermarkt. Heel mooi. Deze buurt is dan ook mijn favoriete plek van Den Haag."

"Ik was 14 jaar oud toen ik met mijn ouders en zussen uit mijn land ben gevlucht. Het was daar oorlog. In het vliegtuig boven Nederland keek ik naar beneden en dacht: 'Wow! Net vakjes van een puzzel die perfect in elkaar past.' Dat vond ik opvallend."

"Op Schiphol werden we opgehaald door een Nederlandse kennis. In de auto vroeg hij aan mijn zussen en ik of we een snoepje wilden. Ik stopte dat ding in mijn mond en schrok. Mijn zussen en ik keken elkaar aan. Wat is dit? Gaan we het uitspugen of blijven we er op sabbelen? Het bleek om zoute drop te gaan. Daar hadden we nog nooit van gehoord dus de smaak kenden we niet. Bij snoep denk je over het algemeen aan zoet en niet aan zout. Nu vind ik het overigens wel lekker maar toen echt niet."

"Veel later woonden we in Amersfoort en daar leerde ik op de middelbare school mijn toenmalige beste vriendin kennen. Haar ouders waren gescheiden en we reisden regelmatig samen naar haar moeder die in Den Haag woonde. Maar we bezochten ook regelmatig de Schlemmer-feesten in Café Schlemmer aan de Lange Houtstraat. Ik kan me herinneren dat er toen foto's werden gemaakt van de bezoekers. Later op de avond werden die foto's op een wand geplaatst. Die bezoeken aan haar moeder, die feesten, de mensen, de stad, ik vond dat allemaal heel leuk. Mijn indruk van Den Haag toen? Een mooie en veelzijdige stad."

Tegenbezoek?

"Reis naar Darband, een gebied net buiten Teheran. Het ligt tegen de bergen aan, werkelijk in een sprookjesachtige omgeving. Je kunt er bijvoorbeeld uit eten gaan in mooie restaurants met Perzische tapijten of je kan buiten zitten en genieten van een shisha (apparaat voor het roken van gearomatiseerde pijptabak) of een kebab terwijl het water langs de wanden van de bergen naar de beekjes beneden stroomt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden