Bestemming Den Haag (148): 'Ik zag de zee en rende er naar toe'


Amélie  heeft in veel landen gewoond maar is gelukkig in Den Haag (Foto: Peter van Zetten)
Amélie heeft in veel landen gewoond maar is gelukkig in Den Haag (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (148): 'Ik zag de zee en rende er naar toe'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Amélie van den Brink uit Koudougou, Burkina Faso.

Den Haag - "Toen ik opgroeide vertelde mijn moeder me wel eens over mijn vader maar ik vond het ingewikkeld om te begrijpen dat hij ergens anders woonde en bovendien wit was. Thuis had ik namelijk al een Afrikaanse stiefvader."

"De dag dat mijn vader me kwam ophalen in het dorp waar ik ben opgegroeid kan ik me goed herinneren. Ik was bijna 10 jaar oud en hij was er met zijn vrouw. Later begreep ik dat er heftige discussies zijn geweest tussen de dorpsoudsten. Een deel wilde dat ik bleef omdat ik daar thuis hoorde. Een ander deel vond dat ik een betere kans in mijn leven verdiende."

Afscheid

"Uiteindelijk nam ik afscheid van mijn moeder en de rest van de familie en vrienden. Dat was erg verdrietig. In het vliegtuig naar Nederland huilde ik onophoudelijk. Uiteindelijk landen we op Schiphol en we reden naar Oegstgeest om mijn oma te ontmoeten. Veel dingen waren vreemd voor mij. Ik had nog nooit zoveel witte mensen gezien, nog nooit zoveel hoge gebouwen en nog nooit zoveel auto's. Ter vergelijking: in het dorp waar ik vandaan kwam, liep ik altijd op blote voeten en tot mijn tiende jaar kon ik niet lezen en schrijven."

"Na dat bezoek aan mijn oma reden we door naar Scheveningen. Ik weet nog dat er een draaimolen op de boulevard stond. Ik bleef staan en staarde naar dat ding. Zoiets had ik ook nog nooit gezien en ik vond het vreemd en grappig tegelijk. Uiteindelijk begon ik keihard te lachen en ben een paar keer er op geweest."

De zee

"Op een gegeven moment zag ik de zee en rende er naar toe. Bijna een uur bleef ik met mijn voeten in het water staan. Het was erg fascinerend en vooral de zee vind ik nog steeds het mooiste wat er is."

"Overigens ben ik goed terechtgekomen want in verband met het werk van mijn vader heb ik gewoond in Amerika, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Sinds 3 jaar ben ik terug in Nederland en sinds vorig jaar woon ik Den Haag. Ik ben gelukkig en heb een praktijk waarin ik de helende werking van kunst combineer met psychologie", besluit Amélie van den Brink. Meer info: www.childbehavioralhealthnetwork.com

Tegenbezoek?

"Ik neem je mee naar mijn geboortedorp en laat je de boom zien die veel voor mij betekende. Hij gaf me schaduw en ik speelde er op"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden