Bestemming Den Haag (147): 'Rond het Huijgenspark'


Sewan Mumcuyan bij Het Koorenhuis (Foto: Peter van Zetten).
Sewan Mumcuyan bij Het Koorenhuis (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (147): 'Rond het Huijgenspark'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Sewan Mumcuyan uit Amersfoort.

Den Haag - "De Randstad heeft me altijd wel aangetrokken. Wat dat betreft vind ik Amersfoort, de stad waar ik geboren en getogen ben, te klein en ben ik altijd op zoek geweest naar die grootstedelijke vibe", zegt hij.

Er zijn zoveel mensen die wegtrekken van het 'dorpse leven' op zoek naar het geluk in de grote stad maar na verloop van tijd teleurgesteld huiswaarts keren. Dat geldt echter niet voor Mumcuyan. Hij heeft onder meer in Amsterdam en Rotterdam gewoond, kent dus de principes van de grote stad, en het zou zomaar kunnen dat hij in Den Haag echt zijn thuis heeft gevonden. Hij woont er immers al anderhalf jaar en noemt gemakkelijk een aantal dingen waar hij van gecharmeerd is. "Je hebt hier een internationale dimensie met de aanwezigheid van belangrijke instituten. Verder vind je hier goede restaurants, winkels met een groot aanbod en veel kunst en cultuur.

Op dat laatste heeft Mumcuyan min of meer zelf invloed want sinds 3 jaar is hij directeur van Het Koorenhuis op de Prinsegracht. "Ik noem het de creatieve hotspot voor muzikanten, kunstenaars, et cetera. Dat profiel ga ik overigens breder trekken want het wordt ook een huis van makers waar vindingrijkheid, verbeeldingskracht en ondernemerschap centraal staan. Vanuit die waarden zullen hier festivals en evenementen worden georganiseerd", vertelt hij.

Een bewust beeld van onze stad toen hij opgroeide heeft hij niet. Hij kan zich zelfs niet eens herinneren dat hij hier ooit naar toe is gereisd. Des te meer neemt hij nu in zich op, bijvoorbeeld van wat hij ziet als zijn favoriete plek. "Dat is rond het Huijgenspark, de Stationsbuurt en de Bierkade's", zegt hij. "Het ligt centraal in de stad, heeft een divers publiek en je vindt er mooie oude panden. Verder is Station Den Haag HS dichtbij, is er een Marokkaanse bakker en iets verderop vind je Chinatown met verschillende leuke restaurants. Het is echt een dynamische buurt waar ik heel blij van wordt."

Tegenbezoek?

"Reis naar de Lieve Vrouwekerkhof, een plein in het hart van het centrum van Amersfoort. Aan de voet vind je de Ónze Lieve Vrouwetoren, ook wel Lange Jan genoemd. Aan datzelfde plein lag vroeger disco De Zwerver, waar ik in mijn tienerjaren graag naar toe ging." In verschillende panden aan het plein zijn tegenwoordig horecagelegenheden gevestigd zoals Theater Film Café De Lieve Vrouw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden