Bestemming Den Haag (143): 'Wandelen in de Paleistuin'


Maria Rantou vindt het heerlijk om vanaf een terrasje naar andere mensen te kijken. (Foto: Michel Groen)
Maria Rantou vindt het heerlijk om vanaf een terrasje naar andere mensen te kijken. (Foto: Michel Groen)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (143): 'Wandelen in de Paleistuin'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Maria Rantou uit Thessaloniki, Griekenland.

Den Haag – Met het mooie weer van afgelopen weekend reist ze graag naar onze stad om in de Grote Marktstraat een terrasje te pakken en vervolgens iets te doen wat ze zelf beschouwt als één van de oudste kunstuitingen ter wereld: mensen kijken. "Aan de hand van de manier waarop mensen lopen en kijken probeer ik me dan voor te stellen hoe ze leven", vertelt ze. Ze realiseert zich dat de mensen op hun beurt wellicht op dezelfde manier naar haar kijken en zich vragen stellen. Is ze getrouwd? Waar komt ze vandaan? Heeft ze een baan? Wat heeft ze vandaag gegeten? Ze lacht en gaat verder met haar verhaal. "Soms zie je speciale figuren voorbij lopen. Bijvoorbeeld doordat ze anders gekleed zijn. Ik heb daar verder geen waardeoordeel over en vind het alleen maar leuk", zegt ze.

Maria is business analist en verzamelt gegevens die ze omzet in informatie om strategisch advies te kunnen geven over bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld of het verstandig is om meer personeel aan te nemen in bepaalde periodes. Wellicht ligt hierin een beetje de verklaring waarom ze zo geïnteresseerd is in het kijken naar mensen. Ze is getrouwd met een Nederlandse man en woont officieel in Pijnacker. Aanvankelijk kwam ze naar ons land voor studie maar blijkbaar heeft ze hier ook de liefde gevonden.

Bijna 20 jaar geleden bezocht ze voor het eerst onze stad en ze kan zich de eerste indruk nog goed herinneren. "Ik dacht: is dit alles. Met een vriendin had ik afgesproken om op het Plein iets te gaan drinken en ik zag vooral de route vanaf het Centraal Station er naar toe. Ik heb die dag dus niet veel van de stad gezien", vertelt ze. Gelukkig is die indruk in de jaren erna veranderd want ze spreekt nu heel anders over onze stad. "Den Haag voelt nu als thuis en ik ben het beter gaan waarderen", zegt ze. "Ik hou van wandelen en wat dat betreft is het gezellig en veilig. Ik ga bijvoorbeeld graag naar de Paleistuin of naar de omgeving van de Denneweg. Daar vind je een pittoresk en oud gedeelte van de stad."

Tegenbezoek?

"Reis naar Castra, dat zijn de oude muren van de bovenstad uit de Byzantijnse periode. Daar heb je een geweldig uitzicht over de hele omgeving. Er is daar ook een restaurant of een andere gelegenheid om iets te drinken of eten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden