Bewoners van SoZa: Wolk wil kwetsbare senioren beschermen bij valpartijen


Vanuit SoZa wordt de heupairbag in de markt geïntroduceerd.
Vanuit SoZa wordt de heupairbag in de markt geïntroduceerd. (Foto: Esther Geradts)
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: Wolk wil kwetsbare senioren beschermen bij valpartijen

"Het ziet er simpel uit, maar er zit ingewikkelde elektronica in," vertelt Filippo van Hellenberg Hubar, als hij de heupairbag voor senioren laat zien. Vanuit het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt gewerkt aan de marktintroductie van dit hulpmiddel voor kwetsbare ouderen.

Lisa Koolhoven/Verhalenpodium

Den Haag - Van buiten is het een stoffen band. Van binnen zitten sensoren die een valbeweging detecteren en vervangbare luchtcapsules die de airbags vullen. "Het geheel weegt slechts 450 gram en kan zó in de wasmachine."

We staan in de technische ruimte van Wolk, één van de innovatieve bedrijven in SoZa, zoals het voormalig ministerie tegenwoordig heet. In SoZa leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups als Wolk gevestigd. Samen met partner Mendes Hogestyn, een team van techneuten, een fysiotherapeut en een communicatiedeskundige, werkt Filippo vanuit SoZa vol passie aan de marktintroductie van Wolk.

Kwetsbare senioren

"Wij richten ons op kwetsbare senioren met een groter risico om te vallen," vervolgt Filippo zijn uitleg over de Wolk heupairbag. "Door hun valangst kunnen ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen: ze gaan er minder op uit, waardoor hun beweeglijkheid verder afneemt." Filippo en Mendes – beiden afgestudeerd aan de TU Delft – startten Wolk in 2013 samen met Hans Schröder, bedenker van het idee: "We begonnen met de vraag hoe het product er precies uit moest zien om aan te sluiten op de wensen van de gebruiker," vertelt Filippo. "Het moest technisch perfect, maar ook eenvoudig en onzichtbaar zijn."

Revalidatie

Inmiddels wordt de heupairbag ingezet bij de revalidatie van senioren en voor mensen met dementie. Daarnaast vinden steeds meer particulieren hun weg naar Wolk.

Cool gebouw

Hoewel de productie ergens anders plaatsvindt, is Filippo heel blij met de ruimte in SoZa: "Dit gebouw heeft voor ons alles om te groeien naar de toekomst. We hebben een kantoor, vergaderzaal, een technische ruimte en een opslag. Als we willen, kunnen we nog uitbreiden ook. We zijn voor iedereen hartstikke goed bereikbaar, ook vanaf TU Delft, waarmee we samenwerken. SoZa zit óp het station en het is gewoon een cool gebouw!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden