Bewoners van SoZa: Skatende pubers terug op de plek waar het begon


David Schoch en Steven van Lummel zijn skaters van het eerste uur.
David Schoch en Steven van Lummel zijn skaters van het eerste uur. (Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: Skatende pubers terug op de plek waar het begon

"25 jaar geleden was het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een paradijs voor de Haagse skatescene," vertelt David Schoch enthousiast. ''Toen werden we vaak weggestuurd door de bewaking. Heel cool dat we in datzelfde gebouw nu als een soort 'Artists-in-Residence' toffe happenings gaan organiseren. Steven van Lummel – samen met David oprichter van PIP en ook skater van het eerste uur – vult aan: "Van straatschoffie naar organisator!"

Door Lisa van Koolhoven

Den Haag - Met 120 events per jaar laat PIP als cultuurpodium en platform voor creatief ondernemerschap in Den Haag en de rest van Europa van zich horen. Wat hebben deze rasorganisatoren met SoZa, het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin statushouders en jonge Hagenaars samenleven en innovatieve start-ups en sociaal geëngageerde bedrijven gevestigd zijn. En wat gaan ze er doen in de decembermaand?

Workshops

"Toen het ministerie eruit ging en er in 2015 een AZC inkwam, organiseerden we workshops breakdancen voor de vluchtelingen", vertelt David over eerdere activiteiten van PIP in het pand. "Ook hebben we toen een groep van 80 tijdelijke bewoners opgehaald met een bus voor een dag met verschillende activiteiten bij ons in PIP." Nu is PIP terug in SoZa. Steven: "We willen in de maand december zoveel mogelijk mensen bereiken die op een toffe manier het pand kunnen beleven. We gaan buurtbewoners uit hun huis lokken!" Onder de noemer 'PIP X SOZA' zal beeldende kunst te zien zijn tijdens een extra grote editie van PIP expo, vindt SOZA Dinner Times #3 plaats en organiseert Stichting Blendin een multiculturele muziek avond met Syrische folk en hiphop uit Tsjaad. Ook komt er een vintage kleding wintermarkt. Als klap op de vuurpijl zijn er grootse plannen voor een Oud & Nieuw viering in PIP-stijl.

Broodjes saté

Er wordt nauw samengewerkt met de mensen van SOZA, ANNA&Co, het Central Innovation District en Starters4Communities. Deze laatste partij gaat de impact van PIPs decemberprogramma meten: wat leveren al deze uitwisselingen en samenwerkingen op? Huismeester Floor Riehl maakte in de voorbereidende gesprekken in ieder geval direct al impact, zo vertelt Steven lachend: "Floor had maar één harde eis en dat waren broodjes saté. Die komen er dus sowieso."

Op www.pipdenhaag.nl en op www.soza-denhaag.nl vind je meer informatie over het maand programma.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden