De winnaars van de Vitaliteisawards. Foto: Sebastiaan Nederhoed
De winnaars van de Vitaliteisawards. Foto: Sebastiaan Nederhoed

9 winnaars Vitaliteitsawards 2017 bekend

Donderdag zijn de winnaars van de Vitaliteitsawards 2017 bekendgemaakt. In totaal zijn er 96 initiatieven en ideeën ingediend. Variërend van moestuintjes voor alleenstaande ouderen, het vieren van verjaardagen met ouderen die eenzaam zijn tot scholen die een verzorgingshuis adopteren. Met de Vitaliteitsawards wil de gemeente praktische en creatieve oplossingen uit de stad ophalen, om samen met bewoners Den Haag nóg seniorvriendelijker te maken.

Ram Ramlal, juryvoorzitter: "Dit is het tweede jaar dat de Vitaliteitsawards zijn uitgereikt. Daarom zijn wij blij verrast dat er wederom enthousiast gehoor is gegeven aan de oproep om mee te doen. We hebben maar liefst 96 inzendingen, stuk voor stuk op hun eigen manier gericht op het vitaal, actief en betrokken houden van ouderen. Inzendingen zijn beoordeeld op originaliteit en uitvoerbaarheid maar ook of het idee makkelijk over te nemen is in een ander stadsdeel. Wat opviel was dat een groot deel van de inzendingen, is gericht op het samenspel tussen jong en oud."

Vitaliteitsawards 2017
Uit 96 inzendingen heeft de jury 9 winnaars gekozen. De Vitaliteitsaward winnen, betekent erkenning en een steuntje in de rug voor de prijswinnaars. Bovendien krijgen zij hulp van de partners binnen Den Haag seniorvriendelijke stad (waaronder de gemeente) om het idee of initiatief verder te realiseren.

Er zijn in totaal negen awards uitgereikt: één voor elk stadsdeel en een award voor een stadsbreed initiatief:Centrum: De 'Mensenbieb', kennisdelen via een goed gesprek in plaats van een boek;Escamp: Nostalgietoer Den Haag, met de 'kijkbus' door de stad (toen & nu);Haagse Hout: 'Ouwe Koek' brengt ouderen samen om koekjes te bakken die worden verkocht als 'wijkproduct';Laak: Les Maatschappijleer basisscholen 'Kijk om naar je oma en opa';Leidschenveen-Ypenburg: 'Maatjes' gericht op samen fietsen of wandelen in de wijk;Loosduinen: Voorleesactiviteit in de bibliotheek door 'Mrs. Doubtfire', gespeeld door een 'pittige' dame of heer;Scheveningen: 'Ontmoetingsplek op het plein voor jong en oud', met speeltoestellen, bankjes en koffiehuis met terras;Segbroek: Tai Chi; eenvoudige bewegingen gericht op gezond oud worden; Stadsbreed initiatief: Hip Hop+, moderne en vernieuwende beweegactiviteit, gericht op valpreventie en langer zelfstandig en vitaal blijven.

Gouden Wortel

De gemeente Den Haag heeft vorig jaar ook de zogenaamde 'Gouden Wortel' geïntroduceerd: een oorkonde voor de initiatieven van de Vitaliteitsaward 2016 die het afgelopen jaar het meest geworteld zijn in de wijk(en). De winnaars van de Gouden Wortel zijn (1) Stichting Christiaanhof Ouderenzorg (gericht op activiteiten voor ouderen, zowel doordeweeks als in het weekend), (2) Actie Surinaams Kerstbrood van Stichting Dunya (zij zorgen er voor dat ondernemers zich inzetten voor Haagse ouderen, onder andere door ruim 2.500 Haagse ouderen een Kerstbrood aan te bieden met kerst) en (3) Ouderenvervoer: Club van de Toekomst (gericht op activiteiten die ouderen met een visuele beperking vitaal houden).

Over Den Haag Seniorvriendelijke stad

Den Haag wil een gemeente zijn waar ouderen prettig en waardig oud kunt zijn en waarin zij actief en bij de tijd blijven. De gemeente organiseert hiervoor, samen met organisaties, ondernemers en particulieren activiteiten in de stad. Een van die projecten is de Vitaliteitsawards.

Meer informatie op denhaag.nl/seniorvriendelijkestad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden