Foto:

Hart voor Den Haag wil valpartijen Westduinpark voorkomen

DEN HAAG - Het is 5 augustus 2020 wanneer Ruud Leether op zijn fiets in de duinen ter hoogte van strandtent de Kwartel zwaar ten val komt over een zandophoping op het fietspad. Deze is ontstaan door een storm enkele dagen eerder. Leether wordt door omstanders met veel pijn bebloed overeind geholpen en slaat het aanbod af om een ambulance te bellen. Leether woont vlakbij, heeft veel pijn en wil naar huis. Hij blijkt flink gewond te zijn, eenmaal in het ziekenhuis constateert men een beschadiging van de heup en een gecompliceerde elleboogbreuk waardoor Leether maanden lichamelijk slecht kan functioneren.

Leether stelt de gemeente aansprakelijk voor de geleden schade van 1.500,- euro omdat hij maanden niet heeft kunnen werken en voor de immateriële schade. Hij krijgt nul op het rekest. De gemeente stelt dat Leether niet kan bewijzen dat hij op de bewuste plek en datum een ongeval heeft gehad en bovendien het duingebied een dynamisch gebied is waar zandverstuiving een grote rol speelt en de aanwezigheid van zand daarom niet goed te beheersen is. De gemeente neemt zijn claim niet in behandeling.

Gemeentelijk falen Hart voor Den Haag-raadslid René Oudshoorn herkent deze opstelling van de gemeente maar al te goed. “Zowel collega raadslid Janice Roopram als ik zijn regelmatig op de nationale tv geweest om te vertellen hoe onze ervaringen zijn met de gemeente Den Haag die kampioen is in het ontwijken van schadeclaims door slachtoffers van gemeentelijk falen. Leether was zwaar gewond en vanuit zijn toestand kon hij niet even getuigenverklaringen regelen. Hij kon wel de verklaring van zijn huisarts en chirurg overleggen. Bovendien vragen we ons af of de gemeente als wegbeheerder niet verantwoordelijk is om de fietspaden in dat duingebied begaanbaar houden. Ik fiets daar zelf regelmatig en heb moeite om op centimeters dikke banden van mijn mountainbike overeind te blijven”, zegt Oudshoorn.

Ongelukken voorkomen “Ik heb de wethouder in een recent debat nog naar aansprakelijkheid gevraagd”, aldus Oudshoorn. “Hij antwoordde dat de gemeente naast haar inwoners zou moeten staan in plaats van er tegenover, dus ik ben er benieuwd naar of deze beantwoording positiever zal zijn dan de afwijzing van de claim van Leether!” De grootste partij heeft ook al regelmatig de scheefgezakte stoeptegels als gevolg van wortel opdruk aan de kaak gesteld. “Eerst waren het de stoeptegels en nu neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid niet voor wat betreft de gevaarlijk bezande paden in het Waterduinpark! Het is voor iedereen gevaarlijk, maar vooral voor ouderen en kinderen die daar veel fietsen en wandelen. Als gemeente moet je juist voorkomen dat er ongelukken gebeuren, dus snelle actie is gewenst en noodzakelijk”, voegt raadslid Janice Roopram toe.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden