Foto:

Kunstenaars toveren historisch Haags pand om tot ‘rauwe’ galerie

Kunstenaars toveren historisch Haags pand om tot ‘rauwe’ galerie

DEN HAAG - Kunstenaars hebben hun intrek genomen in een historisch pand in de Oog in ’t Zeilstraat in het Oude Centrum van Den Haag. De nieuwe galerie Urban RAW is de hele zomer te bezoeken op zaterdag en zondagen. ,,Er hangt betaalbare kunst, zijn regelmatig jamsessies en de collectie wisselt regelmatig”, zegt curator Maud Ramaekers. 

Het pand uit de 18e eeuw alleen al is een lust voor het oog. In de achtertuin ligt een kapel verscholen en een oude arbeiderswoning met bedstee. De kunstenaars van Make it Art Worthy (MIAW) hebben de locatie in bruikleen gekregen via leegstandsbeheer om te exposeren. ,,We hopen zolang mogelijk te blijven. We hebben zelfs al plannen voor de Kerst: dan moet er een kunstzinnige kerststal komen”, zegt Ramaekers. Ook komt er een lezing van bestsellerauteur Kim Heijdenrijk (Mevrouw Breek) over de roemrijke historie van het pand.


Prijswinnende kunstenaars

Het rauwe pand heeft een duidelijke link met de kunstenaars van MIAW die bekendstaan om het hergebruik van materialen. Ook past Urban RAW bij de nabijgelegen Boekhorststraat vol unieke winkels en makers. ,,We willen een laagdrempelige plek zijn voor de buurt, toeristen en kunstenaars buiten MIAW die graag hun werk willen exposeren”, zegt Ramaekers, die zelf ook kunstenaar is. Dit voorjaar won zij de wedstrijd Quarantainekunst met haar kunstwerk van gebruikte elektriciteitsdraden. Cis Deyl, directeur van MIAW, is ook geen onbekende in Den Haag. Zij maakte onlangs een gigantisch Panorama Platteland samen met vrijwilligers dat te bewonderen in bij Buitenplaats Molenwei in Leidschendam-Voorburg. Zij sleepte in 2020 de Haagse Vrijwilligersprijs in de wacht. Ook won zij in 2019 cultuurparticipatieprijs De Haagse C voor Repair Kid.


Pop-up exposities

MIAW-kunstenaars (veelal hergebruikers en upcyclers) Maud Ramaekers, Marieke van Klink, Cis Deyl, Bernard Verheul, Brigit Law Loman, Arti Cijntje, Ricco van Nierop, Gerrit Teule, Carmen Monterroso en Ariana Zanella tonen hun werk. In het weekend van 31 juli en 1 juli start een bijzondere solo-expositie bij Urban RAW van een kleurrijke familie. De creatieve familie Gerrit, Marije en Sjerd Teule (vader, moeder en zoon) exposeren samen in één ruimte. Urban RAW is gevestigd aan de Oog in ’t Zeilstraat 44 in Den Haag en iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden