<p>Pieter Paul en Heijm kwamen elkaar 42 jaar geleden tegen op Scheveningen.&nbsp;</p>

Pieter Paul en Heijm kwamen elkaar 42 jaar geleden tegen op Scheveningen. 

(Tekst: Allan Vos / Foto: indebuurt)

Heijm en Pieter Paul waren eerste getrouwde homokoppel in hofstad

1 april was het twintig jaar geleden dat in Nederland het eerste koppel van hetzelfde geslacht trouwde. Voor die tijd was dat verboden. Heijm en Pieter Paul waren het eerste koppel dat in Den Haag in de echt werd verbonden.

Door Allan Vos/indebuurt

Den Haag - Sinds 1 april 2001 kunnen LGBTI’s officieel met elkaar trouwen in Nederland. Nederland was het eerste land ter wereld waar dit kan. In Den Haag stapte het eerste koppel, Pieter Paul Verberne en Heijm Rijken, pas in september 2001 in het huwelijksbootje.

Pieter Paul en Heijm kwamen elkaar 42 jaar geleden tegen op Scheveningen. “Tijdens een modeshow”, vertelt Heijm. “Ik verzorgde daar het haar van de dames en Pieter liep model in door hemzelf ontworpen kleding. Ik heb meteen een paar stuks aangeschaft.” Heijm: “Ik woonde heerlijk in Den Haag en Pieter Paul in Zoeterwoude. Ik heb dat een nachtje geprobeerd, maar dat was niks. Dus ik zei: ‘Of je komt naar Den Haag en anders is het klaar’. Na drie weken trok Pieter Paul bij me in.”

De twee zijn al 22 jaar samen wanneer Heijm Pieter Paul tijdens gaypride in Amsterdam ten huwelijk vraagt. “We hadden een boot gehuurd met een grote groep vrienden om daar, naast het Pridefeest, ook de 50ste verjaardag van Pieter Paul te vieren”, vertelt Heijm. “Op een gegeven moment heb ik de microfoon gepakt en ten overstaan van iedereen op de boot én langs de gracht Pieter de vraag gesteld.” “En ik zei ja!”, vult Pieter Paul aan.

“Tot dan toe kon je je wel registreren als homostel, zodat de ander er niet alleen voor kwam te staan bij een overlijden bijvoorbeeld, maar echt trouwen was het niet. Ik vond dat een nephuwelijk, echt flauwekul”, laat Pieter Paul weten. “Het is óf echt trouwen of niks.” Na het aanzoek werden ze binnen een maand in de echt verbonden door toenmalige burgemeester Deetman. “We zijn vanaf huis naar het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt gelopen. Heijm had bij het stadhuis een orkest van 50 fluitisten geregeld. Zo mooi.”

“Het werd een geweldig feest met 500 gasten waaronder veel BN’ers en pers. We waren immers een van de eerste stellen ter wereld die het huwelijksbootje stapten.” legt Heijm uit. De huwelijksreis ging naar Zuid Afrika. “Het reisbureau wist dat het om een honeymoon ging. Toen we aankwamen bij het hotel stond het personeel klaar met manden met bloemen en fruit. Toen Heijm uitstapte vroegen ze meteen waar mevrouw Rijken was. Ik wees naar Pieter Paul: daar is ze. Ze wisten niet hoe snel ze de bloemen in onze armen moesten duwen en weg moesten komen. Wij lagen dubbel, wisten zij veel. Haha.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden