<p>De bakken worden met een heftruck op hun plek gezet.</p>

De bakken worden met een heftruck op hun plek gezet.

(Tekst en foto: www.hethaagsegroen.nl)

Dankzij het Groenbedrijf siert Prinses Amalia nu de binnenstad

“We toveren het centrum om tot Keukenhof in het klein”, zegt Mirjam Gielisse van het Groenbedrijf trots. In de Haagse binnenstad hebben haar collega’s 63 bloembakken met pure lente neergezet. Tulpen, anemonen, blauwe druifjes en dit jaar wel een hele bijzondere bloem: narcis prinses Amalia.

Door Merijn van Grieken

Den Haag - Als je nu langs de Hofvijver, het Plein, Toernooiveld en het Vredespaleis wandelt, zie je de grote ronde bakken vol lentebollen. Eenmaal in bloei vullen ze de binnenstad met uitbundige kleuren. “Kijk! Die rechthoekige bakken voor de deur van de Tweede Kamer zijn ook van ons. Mooi hè?!”, roept Raymond Kort vanachter het stuur van de heftruck. In twee dagen zijn 63 winterbakken vervangen voor lentebakken.

Bloemenmix

De bakken zijn door de medewerkers van het Haagse Groenbedijf en het Groencentrum in de stadskwekerij met zorg samengesteld en verzorgd. Niet in alle bakken zit dezelfde bloemenmix. In verreweg de meeste bakken, zo’n 45, zit een mix van zeven soorten bloemen, waaronder de narcis prinses Amalia. De kweker mocht de witte narcis met toestemming van het Koninklijk Huis naar de prinses vernoemen. In de negen bloembakken bij het Vredespaleis staan verschillende tulpen, waaronder de bijzondere Freedom Flame Tulp, symbool voor 75 jaar vrijheid. En bij de Hofvijver staat een bloemenmix met diverse oranje tulpen voor Koningsdag en blauwe druifjes.

Leuke reacties

Ondertussen zijn ze op de stadskwekerij alweer bezig met 400 hangende plantenbakken. Die moeten voor Koningsdag in acht stadsdelen aan gevels en lantaarnpalen hangen. “Dat doen we nu al zo’n twintig jaar en mensen kijken er echt naar uit. Ze mailen ons met de vraag welke bloemen erin zitten. We krijgen zoveel leuke reacties!”, zegt Mirjam.

In de hangbakken komen planten die ‘tegen een stootje kunnen’, onder meer blauw/paarse surfinia en rood/roze Oostenrijkse hanggeraniums. En een sensor om het vochtgehalte te meten. De planten krijgen eens per drie weken water, tenzij de sensor aangeeft dat de planten dorst hebben. Dan gaat de waterploeg erheen.

Verzorger Richard de Wit is druk met het vullen van de bakken. “Wel of geen bloemenbak maakt een wereld van verschil. Zonder bloemen is de gezelligheid weg en zijn de straten kaal”, zegt hij.

“Ik fiets met zoveel trots door de stad! Als alle bakken eenmaal hangen, halen we opgelucht adem en halen we een grote taart!” zegt Mirjam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden