<p>De Haagse acteur Ferdy Karto debuteerde onlangs als kinderboekenschrijver.&nbsp;</p>

De Haagse acteur Ferdy Karto debuteerde onlangs als kinderboekenschrijver. 

(Foto: Marc Tangel)

Haagse acteur schrijft kinderboek vol Indische humor

Een klein dorp in Indonesië, twee avontuurlijke kinderen en een bijzondere mummie zijn enkele ingrediënten van ‘De Kroepoekmummie’, het boek waarmee de Haagse acteur Ferdy Karto onlangs tot zijn eigen verwondering debuteerde als kinderboekenschrijver: “Ik vond mezelf er eigenlijk het type niet voor.”

Door Marc Tangel

DEN HAAG - Literatuur en zelfs filmscripts zijn genres waar de Haagse acteur zich graag in uitleeft, maar kinderboeken vond hij toch een andere tak van sport. Het waren de grappen die hij voor en met zijn nichtje bedacht, die Karto dan toch de eerste aanzet gaven tot de creatie van zijn kroepoekmummie. "Ik had een karakter bedacht en vond het leuk dat verder uit te werken”, vertelt hij. "Zo kreeg ik het idee voor een verhaal dat natuurlijk ook gestoeld is op mijn Indische afkomst, al was dat de doelstelling niet. Toch is dit wel een fijne manier om de inmiddels vierde of vijfde generatie een stukje mee te geven van hun roots.”

Hoewel Karto geboren en getogen is in Nederland, kent hij de Indonesische tradities uit de eerste hand: "Mijn vader is opgegroeid in Indonesië en nam hier in Nederland iedereen mee naar Indische evenementen. Als je opgroeit in zo'n omgeving zijn een aantal gebruiken altijd wel prominent aanwezig en die komen dan automatisch ook in het verhaal.”

Dit alles wil niet zeggen dat het boek autobiografisch is. De hoofdpersonages zijn een jongen en een meisje in een klein dorp, die zich daar behoorlijk vervelen. Er is eigenlijk maar één persoon waarmee het tweetal iets spannends kan beleven en dat is oma: een wijze oude vrouw die, als niemand kijkt, in bomen klimt om kokosnoten te plukken. Op één van hun avonturen horen ze ergens iets ritselen en zo ontmoeten ze de mummie. Eerst schrikken ze, maar dan blijkt het vooral een kolderiek figuur te zijn die nogal bang is voor zijn eigen schaduw. "Het is vooral speels zijn”, reageert Karto op de vraag waar de uiteindelijke inspiratie voor dit scenario vandaan kwam. "Als kind ben je onbevangen. Als volwassenen hebben wij ons aangeleerd om gedachtes en ideeën te beoordelen, maar als kind neem je nog gewoon aan wat je hoort en daar kan je alle kanten mee uit."

Toch is het niet volledig uit te sluiten dat zijn Indische wortels het Karto net iets makkelijker maakten bijzondere karakters voor zijn boek te verzinnen: "Net als Britse humor bestaat er ook zoiets als Indische humor”, grapt hij. "In de jaren vijftig en zestig, toen de Indische gemeenschap nog echt bij elkaar kwam, vertelden ze elkaar graag sterke verhalen. Deze hadden altijd een komische, kolderieke kwinkslag. Dat zit ook wel een beetje in mijn boek"

Momenteel is ‘De Kroepoekmummie' op bestelling verkrijgbaar bij de Haagse boekhandels, maar Karto is bezig diverse winkels persoonlijk te voorzien van fysieke exemplaren: "Zo bereik je de mensen die nog niet op de hoogte zijn van dit boek, maar het wellicht wel graag willen hebben.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden