Haven met opstapplek bij Centraal Station stapje dichterbij


<p>Wethouder Hilbert Bredemeijer en een vertegenwoordiging van de rondvaartorganisaties met het voorlopig ontwerp.</p>

Wethouder Hilbert Bredemeijer en een vertegenwoordiging van de rondvaartorganisaties met het voorlopig ontwerp.

(Foto: Lodewijk Duijvesteijn / gemeente Den Haag). )

Haven met opstapplek bij Centraal Station stapje dichterbij

Een haventje met een opstapplek voor kleine boten bij het Centraal Station is weer een stapje dichterbij gekomen. Het voorlopig ontwerp werd verleden week door wethouder Hilbert Bredemeijer (buitenruimte) gepresenteerd aan een vertegenwoordiging van Haagse rondvaartorganisaties.

Den Haag - De gemeente wil aan de Prinsessegracht een opstapplek voor roeiboot, sloep of kano maken. En dat niet alleen. Als het aan het stadsbestuur ligt komt er ook een informatiepunt met kaartverkoop en de mogelijkheid van bijvoorbeeld koffie to go. Het moet een fijne plek aan het water worden.

Volgens Bredemeijer is het uiteindelijke doel niet simpelweg het uitgraven van een stuk gracht en de aanleg van een steiger, maar een compleet plan dat een impuls geeft aan de rondvaart op de grachten en de aantrekkelijkheid van het gebied. "Het bijkomende voordeel van de haven is dat er meer capaciteit ontstaat voor de opvang van regenwater.”

De vraag naar een haven dicht bij het Centraal Station dateert al uit 2018. Een destijds door de gemeenteraad ingediende motie werd ondersteund door het college. Om de motie te kunnen uitvoeren moest wel eerst nog een onderzoek naar de haalbaarheid worden gedaan. Die werd verleden jaar afgerond.

Op basis van dit onderzoek heeft de gemeente een concept-voorlopig ontwerp gemaakt. Verantwoordelijk wethouder Bredemeijer: "Ik ben blij dat de plannen nu verder zijn uitgewerkt. Hiermee maken we een belangrijke entree in de stad aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers.”

Bij de uitwerking van de plannen voert de gemeente overleg met de rondvaartorganisaties. Bredemeijer: "Zij hebben de ervaring en weten als geen ander wat grachten voor de stad betekenen en hoe we Hagenaars en toeristen kennis kunnen laten met het mooie Haagse binnenwater."

Helaas zijn niet alle wensen in te passen, zo blijkt uit het onderzoek. Er zitten bijvoorbeeld beperkingen aan de vaardiepte en breedte. Zo kan een grote rondvaartboot niet keren in een smalle haven. Daarom blijft de aanlegsteiger in de Prinsessegracht bestaan. De gemeente wil op deze historische plek ook het karakter van de voormalige Boschsloot in ere herstellen.

Omwonenden en belanghebbenden hebben inmiddels een uitnodiging voor een digitale informatiebijeenkomst ontvangen. Tijdens deze bijeenkomst licht de gemeente het concept ontwerp toe. Meer informatie over het plan is te vinden op www.denhaag.nl/rondjecentraal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden