‘Moeder en dochter, de mooiste schakel tussen generaties’


<p>Caroline Wammes woont tegenwoordig in Den Haag, maar werkt nog steeds in Gouda.&nbsp;</p>

Caroline Wammes woont tegenwoordig in Den Haag, maar werkt nog steeds in Gouda. 

(Foto: Marianka Peters)

‘Moeder en dochter, de mooiste schakel tussen generaties’

Het heeft even geduurd maar na haar debuutroman ‘Los Zand’ in 2016 ligt de nieuwe roman ‘Muis’ van Caroline Wammes uit Den Haag nu in de winkel. ‘Muis’ gaat over de relatie tussen moeders en dochters.

Door Marianka Peters

Den Haag - “Nu ik zelf ouder ben en kleinkinderen heb, kan ik intens genieten van de mooie schakel die generaties vormen.” Caroline Wammes schreef met Muis een roman die gaat over de relatie tussen moeders en dochters. Ook in haar vorige boek was dat een belangrijk thema. “Heel lang geleden las ik het boek Haar moeders dochter van Marilyn French. Dat boek maakte een ongelooflijke indruk op mij. Toen ik zelf nog jonge kinderen had, was mijn vaste voornemen een aantal dingen heel anders aan te pakken dan mijn moeder. Haar moeders dochter was een lesje in nederigheid”, aldus Wammes. Hoewel in haar nieuwe roman Muis de naam van de dochter is, vertelt Wammes het verhaal vanuit de moederfiguur, Evelyne. “Zij heeft een rol als moeder, maar zeker ook als dochter en vormt daarmee een natuurlijke schakel tussen de verschillende generaties. Op deze manier beleef je alle facetten veel intensiever, dan wanneer ik Muis zelf het verhaal had laten vertellen.” De naam Muis is een troetelnaampje, legt Wammes uit: “Dat wordt volgens mij in veel gezinnen gebruikt. Ik vind het een lieve benaming, met een hoog knuffelgehalte. Tegelijkertijd heeft een muis in een benarde situatie iets opgejaagds. Wat dan opvalt is de wendbaarheid, waardoor zo’n frêle beestje meestal wel een uitweg vindt. Daarom klopt deze naam helemaal bij de figuur uit deze roman.”

Texel

Muis vertrekt naar Australië om daar te gaan wonen met haar nieuwe vriend. Dat land kent de schrijfster niet uit eigen ervaring. “Het lijkt mij wel een fantastisch land om ooit eens te bezoeken, ik heb er veel positieve verhalen over gehoord. Texel speelt ook een prominente rol in het boek. Dat is heel wat dichterbij, dus letterlijk en figuurlijk beter bereikbaar. Ik kom er regelmatig en kan er echt uren wandelen in de fantastische natuur, die elk seizoen haar eigen charme heeft. Als je goed om je heen kijkt zie je allemaal kleine schilderijtjes. Zó mooi.”

Meer informatie: carolinewammes.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden