Collectief bekende Haagse popmuzikanten zingt ‘Nederbeat ‘


Speciaal voor deze actie ontwierp kunstenaar en zanger van het Franse Chanson Aryan van Beugen dit schilderij.
Speciaal voor deze actie ontwierp kunstenaar en zanger van het Franse Chanson Aryan van Beugen dit schilderij. (Foto: Aryan van Beugen)

Collectief bekende Haagse popmuzikanten zingt ‘Nederbeat ‘

De Haagse stadsdichter Victor R. Meijer heeft met een aantal bekende artiesten het lied Nederbeat opgenomen om initiatiefnemer Martin Reitsma te ondersteunen met zijn actie voor een eerbetoon aan onder meer de Haagse topbands van weleer. Bekende namen zoals Getty Kaspers, Marcel de Boer, Rudy Bennett ( van den Berg), Michel van Dijk, Polle Eduard, Nicko Christiansen, Carel Brand, Beer Klaasse, Jan Buis, Joop de Bok zingen naast Victor mee in de videoclip die door cineast John Meijer is gemaakt. De muziek werd vakkundig afgemixt door Erik Kuylaars, onder meer bekend van zijn werkzaamheden met Hans Vermeulen en Golden Earring. De opnames vonden plaats bij Jaap Schut van nationaal Popmuseum RockArt.  U kunt de video zien op You Tube via:  https://www.youtube.com/watch?v=jQTF_tt0qUQ


Het voorgenomen eerbetoon aan de Haagse, Delftse en Voorburgse bands d.m.v. straatnamen, een Walk of Fame en een standbeeld voor Golden Earring heeft inmiddels al 2000 ondertekenaars. Ook  U kunt de petitie tekenen via: https://eerdehaagsemuzikanten.petities.nl  om dit eerbetoon te ondersteunen met uw digitale handtekening dat eind maart zal worden aangeboden aan de Haagse straatnamencommissie en politieke vertegenwoordigers.

Maar er is meer te melden vanuit het popfront: In deze coronaperiode waarin veel niet kan zijn er toch ook lichtpuntjes,  zoals de mooie reeks aan popboeken en een complete muziekbox die onlangs zijn uitgekomen, een genot om deze boeken in het lentezonnetje te lezen. 

Boek over The Kinks een oer-Engelse band


Dick van der Veelen bracht een boek uit over de fameuze Engelse band The Kinks. The Kinks, vaak aangeduid als ”the most quintessential English band”,waren actief tot 1996. The Kinks. Een oer-Engelse band is het eerste boek over The Kinks dat binnen het Nederlandse taalgebied verschijnt en een must-have voor de Nederlandse fans en muziekliefhebbers in het algemeen. Dick van Veelen beschrijft met veel kennis van zaken de achtergronden en levensloop van de band. Verder is het boek rijk geïllustreerd met vele niet eerder verschenen foto’s. Met een voorwoord van Mart Smeets: “The Kinks waren eigenlijk beter dan The Beatles” In augustus 1964 schiet de single You Really Got Me van The Kinks als een komeet de internationale hitlijsten binnen. Het zijn de hoogtijdagen van de British Invasion. De gebroeders Davies vormen het hart van de band, die als een van de meest originele en invloedrijke de popgeschiedenis in zal gaan. Muziekstromingen als hardrock, heavy metal, punk en Britpop zijn schatplichtig aan The Kinks. Toch verloopt hun carrière niet altijd voorspoedig. In 1965 krijgt de band voor vier jaar een inreisverbod voor de Verenigde Staten wegens ‘onprofessioneel gedrag’. Terwijl concurrenten als The Beatles, The Rolling Stones en The Who enorme successen boeken, staan The Kinks aan de zijlijn en verliezen de aandacht van de grootste muziekmarkt ter wereld. Vanaf dat moment richt frontman Ray Davies zich op zijn vaderland en zijn geboortestad Londen, en becommentarieert hij in met humor doorspekte liedjes het typisch Engelse leven van alledag. In de jaren 70 en 80 wordt Amerika alsnog veroverd.

Het boek Ouwe Pik over Kees Baars door Jaap van Eik

De jaren zeventig waren de gouden jaren van de muziekwereld. Bakken met geld werden verdiend, alles was mogelijk, niets was teveel. Een LP kostte in de winkel ongeveer twintig oude guldens, waarvan de helft voor de platenmaatschappij was. Als journalist of DJ werd je naar Amerika gevlogen, je logeerde in dure hotels, er werden limo’s besteld voor vervoer. Een privé-Concorde stampvol mediamensen vloog vanuit Parijs naar Atlanta, Georgia, alleen om een concert van Earth, Wind & Fire bij te wonen. Popjournalist was de mooiste baan ter wereld.

Ouwe Pik is het spannende verhaal van iemand die het allemaal meemaakte. Kees Baars schreef voor Muziekkrant OOR, maakte filmpjes voor Veronica’s Countdown en leerde bijna alle groten der aarde op muziekgebied kennen. Later presenteerde hij het immens populaire radioprogramma Countdown Café samen met Alfred Lagarde, die hem immer begroette met ‘Hé Ouwe Pik’. Vandaar de bijnaam.

Maar er gebeurde ongelooflijk veel meer. Kees beleefde internationale triomfen als manager van de hardrockband Vandenberg, exploreerde de andere kant van de muziekwereld in de hoedanigheid van promotiemanager bij een grote platenmaatschappij en maakte met acteur Huub Stapel diverse autoprogramma’s voor televisie – alsmede het ambitieuze muziekprogramma TAFKAS, oftewel The Actor Formerly Known As Stapel.

Deze duizelingwekkende geschiedenis vol prachtige verhalen en hilarische anekdotes wordt verteld in typische Kees-stijl: onopgesmukt, direct, humoristisch en gelardeerd met uitroeptekens en superlatieven. Want zo is hij, joviale Amsterdammer die iets dat hem aanspreekt altijd ‘geweldig’ of ‘te gek’ zal vinden. En als dat nog niet genoeg aanbeveling is, wie kan er nu zeggen dat hij door de vier jongens van Queen begroet werd met: ‘Kom je helemaal uit Nederland voor ons?’

Boek over de Haagse band Supersister


Inmiddels is de tweede druk verschenen van de rijk geïllustreerde, complete biografie van de progressieve nederpoplegende Supersister. Een boek waar liefhebbers van Nederpop – en de betere popmuziek in het algemeen – menig uurtje leesplezier aan zullen beleven.Schrijver Fred Baggen in een eerder Parool interview:” De muziek van Supersister wordt vaak beschouwd als een Nederlandse variant van de Canterbury Sound van Engelse groepen als Soft Machine en Caravan, die rock, jazz en psychedelica mengden. Terecht? “Denk ik wel. Canterbury is in dit geval meer dan een topografische regio, er zijn ook Franse groepen die je ertoe zou kunnen rekenen. Zeker de eerste twee albums van Supersister hangen dicht tegen dat Canterburygeluid aan. Het zit ook in de manier van zingen, die net als bij Caravan vooral niet rockachtig is. Rock is masculien, dit is eerder licht vrouwelijk, erudiet ook.” “Robert Jan zelf zegt altijd: the first cut is the deepest. Die vroege muziek betekent veel voor hem, dat is duidelijk. In wat hij later maakte, zaten vaak muzikale of tekstuele verwijzingen naar Supersister.” “Golden Earring is een verhaal apart. Supersister was nog maar net uit elkaar of Cesar Zuiderwijk stond bij hem op de stoep: ga je met ons mee op tournee door Amerika? Heel andere band, heel andere muziek, maar Robert Jan zei meteen ja. Hij is nooit bang geweest iets totaal nieuws te gaan doen.

Fifty Up, terug naar het enerverende meerdaagse Holland Pop Festival Rotterdam

Fifty Up, een unieke verzamelbox, compleet met een geremasterde uitgave van de 3 bootleg LP’s, een unieke elpee van het optreden van Pink Floyd, de single Stamping Ground van Moondog, een dvd met o.a. de film Stamping Ground, posters, de Top 40 van die tijd ....... In juni 2020 was het 50 jaar geleden dat het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos plaatsvond. In 1970 was dit een ongekend evenement. Het was het eerste meerdaagse openluchtfestival op het vaste land van Europa. Bijna 100.000 mensen luisterden drie dagen lang in een sfeer van love, peace and happiness naar bands als Santana, Jefferson Airplane, The Byrds en Pink Floyd. Het Holland Pop Festival was eén groot feest. Het was tevens het moment waarop het Nederlandse gedoogbeleid tot bloei kwam. Onder wakend oog van agenten in burger en gezondsheidszorg werd er volop geblowd en gebruikt. Vrijheid en tolerantie waren de kernbegrippen. Over het festival, dat ook bekend staat als Kralingen 1970, Stamping Ground (de naam van de documentaire) of het Woodstock van Europa, zijn vele artikelen en enkele boeken gepubliceerd. Er werden LP’s uitgebracht, er zijn films gemaakt en tentoonstellingen georganiseerd. De box is te koop bij Museum RockArt.

Theo van den Hoek haalt herinneringen op aan de Haagse periode van het North Sea Jazz Festival

North Sea Jazz Festival van Max van den Broek is een boeiend boek dat je een unieke inkijk geeft achter de schermen van het North Sea Festival dat indertijd in Den Haag werd gehouden. Het verhaal vertelt over het ontstaan festival tot en met het de laatste keer in Den Haag en het ware verhaal volgens Theo van den Hoek over waarom het festival naar Rotterdam verhuisde, wat daarvoor allemaal heeft afgespeeld met de gemeente Den Haag. Het was een schok voor de Haagse fans toen het North Sea Jazz Festival na dertig jaar naar Rotterdam verhuisde. Om de geschiedenis achter het feest vast te leggen en meer uitleg te geven over de verdwijning, schreef voormalig directeur Theo van den Hoek (71) Dit boeiende boek. ,,Het verdwijnen van dit evenement is nog steeds oud zeer in Den Haag.”

Nationaal Popmuseum RockArt neem Golden Earring merchandise over


Nationaal popmuseum RockArt uit Hoek van Holland is voortaan de enige partij die officiële merchandise van de Golden Earring verkoopt. In het museum wordt al uitgebreid aandacht besteed aan de band. RockArt werkte al lange tijd samen met degene die voor de Golden Earring de merchandising verzorgde. Recent is de verkoop overgedragen aan het museum. De onder andere uit T-shirts, cd’s en vinyl bestaande collectie is momenteel alleen via de webshop van RockArt verkrijgbaar en vanaf de heropening ook in de winkel van het museum aan de Zekkenstraat.

Alle boeken en de Fifty Up box zijn zoals hierboven beschreven eveneens te koop bij RockArt.  https://www.youtube.com/watch?v=jQTF_tt0qUQ

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden