Veel Hagenaars kunnen niet lezen: ‘In folders keek ik naar de plaatjes’


<p>Michel leerde na jarenlang tobben eindelijk goed lezen en schrijven op de Taal+ school. Links Stefanie</p>

Michel leerde na jarenlang tobben eindelijk goed lezen en schrijven op de Taal+ school. Links Stefanie

(Foto: Magda de Vetten)

Veel Hagenaars kunnen niet lezen: ‘In folders keek ik naar de plaatjes’

Brieven van de gemeente begreep hij niet. Michel Antonisse had jarenlang veel moeite met lezen en schrijven. Hij is op latere leeftijd weer naar school gegaan en kan zichzelf nu redden. “Er is een wereld voor me opengegaan.”

Door Magda de Vetten

Den Haag - Een kwart van de Hagenaars heeft moeite met lezen en schrijven. Michel (53) was een van hen. Op de lagere school spijbelde hij veel. “Het lezen en schrijven ging niet. Ik kreeg geen bijles ofzo. Later liet ik brieven van de gemeente over aan een kennis. In folders met aanbiedingen keek ik alleen naar de plaatjes. Straatnamen kon ik niet lezen. Ik kon daardoor slecht de weg vinden in de stad.”

Toch probeerde Michel gedichtjes te schrijven. “Bij de bibliotheek liet ik iemand de taalfouten eruit halen. Die dame daar zei: ‘Maar dan moet je wel naar school gaan. Daar leren ze je lezen en schrijven.’ Ik ging niet want ik schaamde me.”

Toen de dame later voor een tweede keer aandrong, kon Michel toch de moed opbrengen. “Op de Taal+ school ging er een wereld voor me open. Daar zaten veel mensen met hetzelfde probleem. Ik had gedacht dat ik de enige was. Het leren viel niet mee. Ik hoorde mijn hersens kraken, haha. Maar ik was super gemotiveerd.”

Nu, 5 jaar later, heeft Michel zijn mbo-diploma voor de detailhandel op zak. In brieven die hij op de computer schrijft, zijn weinig rode lijntjes te bespeuren die duiden op spelfouten. En hij kan de krant lezen. “Dat heb ik toch bereikt in het leven; het maakt me trots. Ik ben er gelukkig van geworden.”

Hij probeert tegenwoordig andere Hagenaars met taalproblemen te bewegen om ook naar school te gaan. Michel is ambassadeur bij ‘Doe Weer Mee!’, een campagne van ROC Mondriaan. “Wij zijn er voor geboren en getogen Hagenezen”, vertelt Stefanie de Klerk die deze campagne aanstuurt. “Het is voor hen moeilijk om toe te geven dat zij niet kunnen lezen en schrijven.”

Ook nieuwe Hagenaars probeert ze naar school te krijgen. “Vaak zijn ze niet in Nederland geboren en werkten ze hard, zodat er geen tijd was om lessen te volgen.”

Veel mensen hebben niet alleen moeite met lezen en schrijven, maar ook met rekenen en computeren, zegt Stefanie. “Ze kunnen daardoor niet goed meedoen. Het lukt ze niet hun kind te helpen met huiswerk. In de supermarkt kunnen ze niet uitrekenen of ze genoeg geld hebben om de boodschappen in hun mandje te betalen.”

De coronatijd levert extra problemen op. “Cursisten kunnen nu niet op school komen. Je kunt niet zomaar binnenlopen. Iemand die de taal niet goed spreekt, heeft nu weinig gelegenheid om Nederlands te oefenen. Ik doe een oproep aan alle Hagenaars: help elkaar. Op straat, in de winkel, in de tram: praat met elkaar. Natuurlijk op anderhalve meter afstand. Wees aardig voor elkaar. Zo kunnen we de stad mooier en beter maken.”

Aanmelden kan bij www.rocmondriaan.nl/roc-mondriaan-taal-school. Mail: beternederlands@rocmondriaan.nl

Meer berichten