Esther en Brenda starten online overgangscafé


<p>Brenda van Wegen (links) en Esther Musch willen de kennis over de overgang vergroten, niet alleen bij vrouwen maar ook bij werkgevers.&nbsp;</p>

Brenda van Wegen (links) en Esther Musch willen de kennis over de overgang vergroten, niet alleen bij vrouwen maar ook bij werkgevers. 

(Foto: )

Esther en Brenda starten online overgangscafé

Opvliegers en ‘s nachts je bed uitdrijven door overmatig zweten zijn bekende symptomen van de overgang bij vrouwen. Jezelf totaal niet meer herkennen en zelfs depressiviteit staan niet in dat rijtje. En juist dat overkwam de 54-jarige Esther Musch uit Den Haag. Ze wil nu dat er meer kennis komt over deze heftige fase in een vrouwenleven. Samen met Brenda van Wegen heeft ze een online overgangscafé opgezet en er komt ook nog een Kenniscentrum in Den Haag.

Den Haag - Musch zou het liefst zien dat vrouwen vanaf 40 jaar al worden voorgelicht over wat hen te wachten staat. Dat zou volgens haar veel ellende kunnen voorkomen. Zelf kwam ze destijds totaal onvoorbereid in een stormvloed van emoties terecht. “Ik heb hulp gezocht want ik herkende mezelf totaal niet meer. Het ging zelfs zover dat ik ging twijfelen aan mijn huwelijk. Gelukkig heb ik een hele nuchtere man die zei: ‘Kom nou, we hebben het hartstikke leuk samen’.”

Ziekteverzuim

Ze ontdekte dat er helemaal niet zoveel bekend is over de overgang, niet bij vrouwen zelf maar vaak ook niet bij werkgevers en huisartsen. En juist die onwetendheid veroorzaakt volgens haar veel problemen, variërend van onnodig veel ziekteverzuim, burn-outs tot mogelijk zelfs echtscheidingen. “Omdat je klachten worden toegeschreven aan andere oorzaken, krijg je geen goede behandeling en dat leidt uiteindelijk tot stress. En stress maakt de klachten alleen maar erger. Met alle gevolgen van dien”, weet Musch die in het dagelijks leven mensen juist op dit punt coacht.

Musch ging zelf op onderzoek uit. “Ik stuitte op OVER! Deze organisatie wil in verschillende steden een kenniscentrum opzetten met specialisten. Inmiddels was ik via OVER! ook Brenda tegengekomen. Wij hebben toen meteen gezegd dat we dit wel voor Den Haag wilden doen.”

Door de kennis over de menopauze te vergroten, hopen ze nu veel problemen te kunnen voorkomen. “Als vrouwen bij de huisarts komen krijgen ze nu nog te vaak te horen: ‘Ja dat is de overgang, punt’. “ lacht ze. “En dat is zo jammer want er zijn wel degelijk behandelingen mogelijk, maar dan moet je dat wel weten. En hoe kun je overdag optimaal functioneren als je ‘s nachts wakker ligt. Naast regelmatig bewegen en meer balans in je leven, kan ook goede voeding je daarbij helpen. En van dat laatste weet Brenda als orthomoleculair adviseur alles af.”

Als onderdeel van het nog op te richten Kenniscentrum zijn ze inmiddels een online overgangscafé gestart. In december was de eerste digitale bijeenkomst. Musch: “Hierin kunnen vrouwen ervaringen uitwisselen en zodra het weer kan willen we ook deskundigen uitnodigen.” Deelname is gratis. De bijeenkomsten duren een uur en zijn afwisselend op woensdag of vrijdag. Aanmelden kan via https://brendavanwegen.nl/overgangscafe.. Wie eerst nog wat vragen heeft, kan deze stellen door een mail te sturen naar: info@andersdoordeovergang.nl

Meer berichten