Dit weekend ooievaars tellen in Den Haag


<p>Er zijn tegenwoordig ooievaars die overwinteren in Nederland en niet meer de lange reis naar het zuiden ondernemen.&nbsp;</p>

Er zijn tegenwoordig ooievaars die overwinteren in Nederland en niet meer de lange reis naar het zuiden ondernemen. 

(Foto: Wim van Nee)

Dit weekend ooievaars tellen in Den Haag

Sinds enkele jaren blijven ooievaars hier wel eens overwinteren. Blijft dat aantal stabiel of worden het er meer? Die vraag hoopt ooievaarsstichting Stork beantwoord te krijgen met de wintertelling in het weekend van 16 en 17 januari.

Den Haag - Er zijn in Den Haag zo’n 25 nesten waarvan de meeste te vinden zijn in de wijk Mariahoeve. “Een bekend punt is de Smaragdhorst. Daar zitten de ooievaars op de daken van de flats. Ze zitten nu eenmaal graag op een hoog punt”, legt Monique van den Broek van Stork uit. “Maar”, vervolgt ze, “er is bijvoorbeeld ook een nest vlakbij de ingang van manege Berestein aan de Lozerlaan.”

Warmere oorden

Als al bekend is hoeveel nesten er zijn, waarom dan toch een telling? “Voorheen trokken de ooievaars in de winter naar warmere oorden, Portugal bijvoorbeeld. Tegenwoordig blijven steeds meer ooievaars tijdens de wintermaanden in Nederland. We willen graag weten hoeveel dat er zijn en of het alleen om oudere of ook jonge vogels gaat. Door elke winter te tellen krijgen we hier inzicht in.”
Waarom trekken de ooievaars in de winter niet meer weg? Volgens Van den Broek is er niet één reden te noemen waarom de vogels steeds vaker overwinteren in Nederland. “Het is een combinatie van factoren. De eerste is het warmere klimaat. De vogels die wel wegtrekken gaan bijvoorbeeld ook niet meer helemaal naar Afrika, maar stoppen in veel gevallen al in Portugal.” En ook het voeren van brood en soms zelfs macaroni doet de noodzaak om te vertrekken teniet.”
Dat voeren is Van den Broek - hoe goedbedoeld ook - sowieso een doorn in het oog. Ooievaars zijn bepaald niet gebaat bij deze deze vorm van voedselverstrekking, integendeel. “Je maakt ze afhankelijk en in het ergste geval gaan ze er ook nog dood aan. Ooievaars zijn namelijk carnivoren. Ze eten muizen, kikkers, sprinkhanen en wormen. Van brood en macaroni krijgen ze wél een vol gevoel maar het biedt ze niet de juiste eiwitten. Ze stoppen dus simpelweg met eten waarna ze sterven.”
Verleden jaar was de animo om mee te doen aan de wintertelling groot. Toen telden in heel Nederland een record van 680 melders in totaal 996 ooievaars. “Het was mooi weer en mensen gaven hun tellingen zelfs vanuit een rijdende trein door.”
Van den Broek hoopt dat ook nu weer veel mensen meedoen, ook in Den Haag. Daarbij is ze niet bang voor dubbeltellingen. “Op waarneming.nl moeten mensen locatie en tijdstip aangeven. Vrijwilligers kunnen zo makkelijk zien of het om één en dezelfde ooievaar gaat. Zij halen de dubbeltellingen eruit. Daar zijn ze zomaar een hele zondag mee bezig.”

Zie je zaterdag 16 of zondag 17 januari een ooievaar? Geef dan aantal, plaats, datum en eventuele ringgegevens door via waarneming.nl of stuur een e-mail met telgegevens naar wintertelling2021@ooievaars.eu of telefonisch via tel. 06-82610438

Meer berichten