Jan van Zanen: ‘Het was niet mijn plan om de stad op deze manier te leren kennen’


<p>Burgemeester Jan van Zanen in zijn werkkamer op het stadhuis. (Foto: indebuurt)</p>

Burgemeester Jan van Zanen in zijn werkkamer op het stadhuis. (Foto: indebuurt)

(Foto: )

Jan van Zanen: ‘Het was niet mijn plan om de stad op deze manier te leren kennen’

Door alle drukte en coronamaatregelen was er nog geen gelegenheid geweest om burgemeester Jan van Zanen te ontmoeten, maar nu was het eindelijk zo ver. We gingen bij hem langs voor een bak thee én een goed gesprek over Den Haag.

Door Allan Vos/indebuurt

Den Haag - De 59-jarige Jan van Zanen vader van twee kinderen, is al sinds 1 juli vorig jaar burgemeester van onze stad. Vroeger kwam hij al veel in Den Haag, vertelt hij enthousiast. “Ik heb op de Binckhorst bij de Koninklijke Luchtmacht mijn dienstplicht vervuld en werkte jarenlang als directie- en bestuurssecretaris van een landelijk ondernemersorganisatie in Rijswijk. Maar ik kende Den Haag sowieso al wel want wijlen mijn schoonouders woonden hier, en door mijn voorzitterschap van de VNG kwam ik hier ook veel.”

Het burgemeesterschap van Den Haag is niet zijn eerste burgemeestersbaan. “Eerder was ik burgemeester van Amstelveen en daarna van Utrecht, dus ik heb al wat ervaring”, lacht hij. In zijn werkkamer zijn flink wat aandenkens van Amstelveen en Utrecht te vinden. “Maar Den Haag overheerst hoor. Een sjaal van ADO, een ooievaar van Lego… ik voel me hier al helemaal thuis.”

Voor Van Zanen was zijn start als burgemeester door de coronacrisis anders dan gepland. “Het is natuurlijk klein leed want ik heb werk en niemand rondom mij heeft het virus gehad, maar het was niet mijn plan de stad zo te leren kennen. Al die halve gezichten… Maar ik heb wel een snelcursus in Den Haag gehad en dat was geen rustig begin. Zo had ik me enorm verheugd op Prinsjesdag (ging niet door, red.), ook moest de stad meteen op slot op mijn eerste werkdag (door de boeren, red.). Allemaal dingen die ik, en veel mensen met mij, graag anders hadden gezien.”

Bij zijn ‘inburgering’ kreeg hij de tip om de Laan van Meerdervoort af te fietsen om zo de stad te leren kennen. “Dat heb ik inmiddels heel vaak gedaan en ook de rest van Den Haag fiets ik graag door”, vertelt Van Zanen. “Ik ben Den Haag nog steeds aan het ontdekken. Zo dacht ik vroeger altijd dat het Zuiderpark een soort uitloopveldje van ADO was, maar dat blijkt een fantastische plek, en ook Kijkduin is een heerlijke locatie. Maar daar kom je echt pas als je in Den Haag woont, veel mensen kennen het helemaal niet. Den Haag is veel mooier in het echt dan hoe het wordt beschreven.”

En over de inwoners van Den Haag zegt Van Zanen: “De Hagenaars zijn een beetje hard en ruwig, maar wel aardig en veel mensen groeten mij op straat. Ook als ik in mijn gewone kloffie loop, dat had ik eigenlijk niet verwacht. ”

Op de vraag of de burgemeester het niet jammer vindt dat Den Haag nu wat saaier is dan voor de coronacrisis: “Den Haag saai? Wat een onzin zeg! Er is zoveel wat ik nog wil doen in Den Haag. Zoals het bezoeken van alle stadsdelen. Maar ook een glaasje drinken op een Haags terras. Dat heb ik nog niet kunnen doen.”

Meer berichten