Column Marc Tangel: Kettingreactie


Foto:

Column Marc Tangel: Kettingreactie

Met een bezorgde blik liet de grijsaard zijn ogen glijden over de schreeuwende koppen in het krantenrek. “Wat denk je?”, vroeg hij, terwijl hij zijn blik van de dagelijkse lectuur afwendde. “Zouden dat soort dingen ook hier in Den Haag kunnen gebeuren?”

“Welzeker!”, beaamde ik volmondig. “Ik zie nog voor me hoe wijlen Ton Hoogduin achttien jaar geleden een paar dranghekken voor het Binnenhof optilde na de moord op Pim Fortuyn. En dat was nog ruim voor sociale media dit soort menigten kon mobiliseren. Ik heb dus geen idee wat er gaat gebeuren als de viruscritici massaal hun pannen de Hofvijver inwerpen om daarna met pollepels de toegangsdeuren van ons parlement te molesteren, opgejut door Thierry Baudet die vanaf de zijlijn ‘En dat we toffe jongens zijn’ staat te oreren.”

“Dat bedoel ik niet”, onderbrak mijn gesprekspartner de burgeroorlog in mijn hoofd. “Ik dacht meer lokaal. Van Zanen is niet de eerste burgemeester die onder vuur ligt na een jaarwisseling.”
“Tja”, antwoordde ik lafjes. “Onze stad kent nou eenmaal een rumoerige geschiedenis met jaarwisselingen en we kunnen niet na elk Oud & Nieuw een burgervader offeren in hoop op betere tijden. We zouden er zoveel jaren beschaving mee weggooien.” De man tegenover me zuchtte. “Na die vier jaar Trump zijn we anders aardig op weg. En je weet: vroeg of laat waait zoiets altijd over naar Nederland. En nu met Van Zanen onder vuur... Kijk, zijn voorgangers werden overvallen door alle ellende. Maar Van Zanen wíst het. Sterker nog: hij ging misschien niet zelf rond met de bitterballen, maar hij heeft ze wel gesubsidieerd!”

“Maar waar ben je dan precies bang voor?”, vroeg ik. “Dat meneer Van Zanen na zijn eigen onderzoek de laan wordt uitgestuurd? En dat Duindorp dan massaal naar het Spuiplein stroomt om te zorgen dat dit raadsbesluit wordt teruggedraaid?” Voor het eerst toonde de man tegenover me een zweem van een glimlach. “Dat zou wat zijn”, grinnikte hij. Aangespoord door dit bescheiden succes vervolgde ik: “Helemaal als Richard de Mos zichzelf dan uitroept tot eerste zelfgekozen burgemeester van onze stad en zijn medestanders vervolgens de confrontatie aangaan met de Van Zanen betogers uit Duindorp. Dat wil je niet hebben met die bouwplaats van de Amare binnen handbereik. Voor je het weet loopt dat project nog twee jaar vertraging op en wordt de bouw weer miljoenen duurder.”

“Ja, lach maar”, somberde de man nu weer. “Daar moet je trouwens eens mee stoppen!”
“Met wat?”, vroeg ik verbaasd. “Dat plagen van Richard de Mos!”, sprak de man vol ernst. “Je doet het vaker in die stukjes van je, maar hij is de enige die openlijk achter de burgemeester staat. En hij heeft nog gelijk ook. Na het slappe optreden van Krikke stond twee jaar geleden half Scheveningen in vuur en vlam en door het no-nonsense beleid van Remkes sloeg de vlam vorig jaar ruim een maand de pan uit. En dit jaar? Een paar prullenbakken en wat auto’s, maar dat is traditie. Van Zanen heeft in deze tijd moeten kiezen tussen twee kwaden en dankzij zijn besluit staat de infrastructuur in Duindorp nog steeds overeind. Dat is al jaren niet meer gebeurd. Toch kan je niet zeggen dat hij daarvoor geprezen wordt. Die man verdient geen onderzoek, maar een lintje!”

“Ach, hij heeft al een ketting”, grinnikte ik. “Tja”, zuchtte de man. “Nu maar hopen dat ze hem die niet afnemen.”

Meer berichten