Bestemming Den Haag (196): 'Licht over het water in de gracht'


<p>Jeong-guk Lee vindt dat wonen in Den Haag zijn leven heeft veranderd (Foto: Peter van Zetten)&nbsp;</p>

Jeong-guk Lee vindt dat wonen in Den Haag zijn leven heeft veranderd (Foto: Peter van Zetten) 

Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (196): 'Licht over het water in de gracht'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Jeong-guk Lee, uit Seoel, Zuid-Korea.

Den Haag – “Ik herinner me goed mijn eerste dag in de stad. Door een vriend zou ik opgevangen worden in zijn appartement vlak bij de Koninginnegracht. Het was al laat ‘s avonds en ik liep met twee rugzakken en twee koffers te sjouwen. Verder waaide het nogal waardoor ik moeilijk vooruit kwam maar het licht dat over het water in de gracht scheen was prachtig.”

“De stad maakte meteen op mij een internationale indruk vanwege de mensen uit heel de wereld. Zoiets heb je in mijn land niet, dus ik was wel een beetje verbaasd maar ook heel blij. Ik zag het als een mooie kans om veel nieuwe vrienden te leren kennen uit andere culturen.”

“Ik reisde naar Den Haag voor een studie Oude Muziek Blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium. Dat heb ik afgerond. Daarna heb ik Oude Muziek Fagot gestudeerd. Ook hiervoor ben ik geslaagd.”

“Hoe langer ik in Nederland blijf hoe meer ik iets leer waardoor ik een andere visie op het leven krijg. Bijvoorbeeld over hoe de Nederlanders naar het huwelijk kijken. Een tijdje geleden zijn de ouders van een Nederlandse vriend van mij getrouwd. Ze hadden bijna dertig jaar samengewoond. Ik was geschokt toen ik het hoorde. In mijn land is het gebruikelijk dat je – zeker zo rond je dertigste jaar – gaat trouwen als je een partner hebt.”

Levensvragen

“Maar door deze ervaring ging ik mezelf levensvragen stellen. Is trouwen noodzakelijk? Waarom doen we dat? Doen we het vanwege sociale druk, voor de familie of voor onszelf? Op al mijn vragen heb ik nog geen goed antwoord. Als ik mijn hele leven in Zuid-Korea was blijven wonen dan zou het antwoord vermoedelijk zijn; ja we moeten trouwen. Eerlijk gezegd hebben mijn ouders die vraag al aan mij gesteld, telkens als ik weer in mijn land ben. Denk je dat ze me zouden begrijpen als ik zeg dat het huwelijk niet noodzakelijk is?”

“Ik apprecieer heel erg dat ik nu in een land leef waarin ik de ruimte heb om deze vragen te stellen en die intern voor mezelf kan onderzoeken. De tijd die ik in Den Haag meemaak geeft me dan ook honderd procent voldoening. Hier wonen heeft echt mijn leven veranderd.”

Tegenbezoek?

“Reis naar Seoel voor de drukke nachtcultuur met bars en winkels die tot vroeg in de ochtend of heel de dag open zijn. Vooral voor jonge mensen zou dit erg interessant kunnen zijn.”

Meer info. over Jeong-guk  op Instagram. Ook voor individuele muzieklessen: @recoorder

Youtube channel: “CorderLeeCorder” https://www.youtube.com/channel/UCI1YXNkB-pximWSTK5Z3XWg  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden