Ondernemers zetten Bierkades en Groenewegje opnieuw op de kaart


<p>Volgens Arjen Spruit zijn de Bierkades en het Groenewegje uniek en verdienen ze een nog grotere bekendheid.&nbsp;</p>

Volgens Arjen Spruit zijn de Bierkades en het Groenewegje uniek en verdienen ze een nog grotere bekendheid. 

(Foto: Marc Tangel)

Ondernemers zetten Bierkades en Groenewegje opnieuw op de kaart

Voor enkele wijkbewoners is de Avenue Culinaire langs de Bierkades en het Groenewegje een begrip, maar volgens ondernemer Arjan Spruit is de glans van deze eretitel na 18 jaar enigszins versleten. Met enkele collega’s werkt hij er nu hard aan om deze smaakvolle kade weer op de kaart te zetten als straks de horeca weer open mag. Daar hoort ook een nieuwe naam bij: De Gracht.

Door Marc Tangel

Den Haag - “De Avenue Culinaire is destijds door de gemeente opgezet”, vertelt Spruit, eigenaar van Eten bij Werelds aan de Bierkade. “Als ondernemers zijn we nog steeds blij met dat initiatief, maar inmiddels voelen wij geen draagvlak meer vanuit de gemeente. Wel zien we de laatste jaren dat veel ondernemers voor deze plek kiezen. ‘De kracht van de gracht’ noemen we dat gekscherend. Dit is een uniek stukje Den Haag: het enige deel waar veel horeca aan het water zit. Ook is het een leuke buurt qua woningen. Sociale huur en koopwoningen die beginnen bij vier en een halve ton lopen hier door elkaar. Dat is de charme van dit gebied. Dat komt ook terug in de horeca. Er is voor iedereen iets te vinden. Daarom vinden wij dat er nu doorgepakt moet worden. Met een groep van vier zijn we daarom aan de slag gegaan. Wekelijks vergaderen we via zoom over nieuwe ideeën en de uitwerking daarvan.”

Volgens Spruit wordt deze doorstart door alle ondernemers op de gracht gedragen. “Naast plannen maken kijken we ook wie we waarvoor kunnen vragen. Zo zijn er ondernemers aan de slag gegaan met onze wens om de gracht autoluw te maken. Dat is de hoogste inzet die we nu hebben. De buurt is gelukkig ook enthousiast. Hun feedback is voor ons erg belangrijk, want we willen natuurlijk bereiken dat onze nieuwe ideeën door zowel de gemeente als de buurtbewoners gesteund worden.”

Wat was er eigenlijk mis met het aloude Avenue Culinaire? “Dat het is doodgebloed”, zegt Spruit. “Toen ik hier acht jaar geleden begon leefde die naam nog wel een beetje, maar dat is nu een stuk minder. Mensen kennen het nog van Jazz in de gracht. Dat is heel goed, maar er is zo veel meer. Wij willen dat de stad weet dat het hier het hele jaar door leuk is.”

Het is wel een bijzonder jaar om het vuur weer op te stoken. “We zijn hier al sinds oktober vorig jaar mee bezig. Begin dit jaar hebben we bijvoorbeeld een pubquizz georganiseerd op vier locaties tegelijk. Tussen de twee lockdowns in hebben we geprobeerd iets te regelen met livemuziek, maar dat is niet gelukt. Voor Kerst wilden we een proeverij optuigen, maar nu er zo weinig mag, ging dat idee er weer uit. Dat is een beetje inherent aan deze tijd: je bedenkt heel veel en uiteindelijk gaat er zo goed als niks door.”

“Het klinkt misschien gek uit de mond van een restaurateur, maar ik denk dat het heel verstandig is om de restaurants tijdens de feestdagen niet open te doen. Liever kijken wij vooruit naar het nieuwe seizoen, waarin we met onze ideeën veel mogelijkheden zien”, besluit Spruit

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden