Bestemming Den Haag (195): 'Lobbyen in de Tweede Kamer'


<p>Simion Blom wil voor GroenLinks de Tweede Kamer in (Foto: Peter van Zetten)</p>

Simion Blom wil voor GroenLinks de Tweede Kamer in (Foto: Peter van Zetten)

Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (195): 'Lobbyen in de Tweede Kamer'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Simion Blom uit Amsterdam-Zuidoost, nummer 21 op de lijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Den Haag – “De eerste keer dat ik naar Den Haag reisde was ongeveer 14 jaar geleden. Ik had een date met een jongen die ik op het internet had leren kennen. Op dat moment was ik nog ‘in de kast’. Niemand in mijn omgeving wist van mijn geaardheid of hoe moeilijk ik het daarmee had. Het internet was voor mij toen de enige manier waar ik de moed had om het contact aan te gaan. En in het Haagse ontwikkelde ik voorzichtig mijn seksuele oriëntatie.”

“Sinds 2014 ben ik raadslid voor GroenLinks in de hoofdstad. Daarnaast werk ik dagelijks bij COC Nederland als projectleider van ‘Respect2love’, een programma om leiders uit de queer community te trainen en te begeleiden.”

“Heel leuke herinneringen heb ik aan de bezoeken die ik vorig jaar heb gebracht aan de Tweede Kamer om te lobbyen over het starten van een Nationaal Slavernijmuseum, wat nu in ontwikkeling is in Amsterdam. Ik ben één van de initiatiefnemers.”

“Ooit ben ik de politiek in gegaan omdat ik veel ongelijkheid zag in de samenleving en er iets aan wilde doen. Ik voel me vooral betrokken bij wijken zoals Zuidoost in Amsterdam. Vergelijkbaar in Den Haag zijn Moerwijk, Schilderswijk en Transvaal, waar de bewoners het niet altijd makkelijk hebben. Maar ondanks de ongelijkheid in hun wijken staan ze er elke dag weer om er iets van te maken. Dat is voor mij de drijfveer om het politieke werk te doen.”

“Voor mij wordt Den Haag natuurlijk nog interessanter als ik gekozen word in de Tweede Kamer. Ik weet niet of dat voor mij een reden zal zijn om er te komen wonen. Ik denk namelijk dat het voor de mensen in Amsterdam-Zuidoost belangrijk is dat er een landelijke politicus naast ze staat die ook echt in de wijk woont.”

“Als ik wel naar Den Haag zou verhuizen zou ik sowieso in Transvaal, Moerwijk of Schilderswijk gaan wonen, omdat het me in contact houdt met de mensen waar ik het voor doe en ik mezelf altijd een spiegel kan voorhouden.”

Tegenbezoek?

“Amsterdam-Zuidoost is wat mij betreft het best bewaarde geheim van Nederland. Ik zou de Hagenaars graag de vele natuur in de wijk laten zien. Als kind dacht ik dat ik in een heel groot park woonde omdat het daar zo groen is.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden