'Er is nog zoveel werk te doen'


<p>Harvey van Guine in Theater De Vaillant (Foto: Peter van Zetten).&nbsp;</p>

Harvey van Guine in Theater De Vaillant (Foto: Peter van Zetten). 

'Er is nog zoveel werk te doen'

Black Queer Holland in De Vaillant

Om de zichtbaarheid te vergroten van de queer gemeenschap van biculturele afkomst in Den Haag, houdt Stichting Mosaic The Hague op zondag 13 december het online event Black Queer Holland. Dit vindt plaats in Theater De Vaillant en er is een livestream. “We dachten; we gaan het zelf doen”, zegt bestuurslid Harvey van Guine.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Jaren geleden was hij samen met Ricardo Lemmer, de voorzitter van de stichting, bij een event in verband met de Gaypride in Den Haag. Toen viel hem op dat bijna de hele programmering gericht was op witte organisaties, terwijl de stad vijftig procent aan mensen heeft van biculturele afkomst. “Als we gaan wachten op de gevestigde orde om meer diversiteit aan het één en ander te verbinden, dan gaan we lang wachten”, zegt Van Guine stellig.

“Wij zijn inclusief omdat we dat belangrijk vinden”

Hij is er van overtuigd dat diversiteit op allerlei gebied vereist is voor een juiste afspiegeling van de Haagse samenleving. Dus ook wat betreft de emancipatie van de queer gemeenschap. Maar blijkbaar is dat niet voor iedereen meteen helder. Soms krijgt hij voorzichtig de vraag of andere groepen ook welkom zijn bij dit soort events van Stichting Mosaic The Hague. Meestal vanwege de titel. “Black Queer Holland is er voor iedereen”, zegt van Guine zonder te haperen. “Wij zijn inclusief omdat we dat belangrijk vinden.”

Verwonderd is hij daarna wel een beetje dat diezelfde vraag niet gesteld wordt aan al die organisaties in Den Haag die zo weinig inclusief zijn en ogenschijnlijk niet veel doen om de status quo te veranderen. Maar dat duurt maar heel even omdat hij zich niet wil laten afleiden. Er is namelijk nog zoveel werk te doen om het voor anderen makkelijker te maken. Binnen sommige culturen is het bijvoorbeeld voor queer jongeren heel moeilijk om openlijk voor hun geaardheid uit te komen. Dan heeft Van Guine wat dat betreft mazzel gehad met zijn familie. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik aan mijn moeder vertelde dat ze nooit kleinkinderen gaat krijgen omdat ik op mannen val”, vertelt hij. “Dat wist ik toch al, zei ze toen droogjes.”

“Blij met mijn familie”

Nog een voorbeeld dat hij door zijn moeder werd geaccepteerd zoals hij is, waren de momenten dat zijn ex-vriend, een witte Hollandse jongen, met haar belde voor bak- en kookadvies. “Hij wilde mij soms verrassen en wilde bijvoorbeeld weten hoe je bojo of pom maakt. Mijn moeder vond het nooit een probleem.”

Ook over de opstelling van zijn andere familieleden is Van Guine erg te spreken. Niemand heeft ooit een overtogen woord over zijn geaardheid laten vallen, zegt hij. Daarom trekt hij onverstoord door de stad en trekt hij zich persoonlijk niet zo veel aan wat anderen van hem vinden. “Als mijn familie me accepteert zoals ik ben, waarom zou ik me dan iets aantrekken van de rest van de wereld? Betalen zij mijn gas, huur en licht?” 

Black Queer Holland: van 17.00 tot 19.00 uur. Livestream: https://vimeo.com/event/515971. Meer info: denhaagqueer@gmail.com.

Meer berichten