Bestemming Den Haag (193):”De koning en de koningin”


<p>Het stadhuis lijkt volgens Rollisa, ook wel bekend als Diva, op een cruiseschip (Foto: Peter van Zetten).&nbsp; &nbsp;&nbsp;</p>

Het stadhuis lijkt volgens Rollisa, ook wel bekend als Diva, op een cruiseschip (Foto: Peter van Zetten).    

Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (193):”De koning en de koningin”

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Rollisa Codling, ook wel bekend als Diva Kazaky, uit Kingston Jamaica.

Den Haag – “Ik ben een transgender en erg actief binnen de lhbti-gemeenschap van Den Haag. Regelmatig word ik bijvoorbeeld uitgenodigd om speeches te geven over mijn leven in Jamaica en hoe ik ben gevlucht naar Nederland. Om die reden ga ik Black Queer Holland presenteren op zondag 13 december in Theater De Vaillant.”

“Bijna vijf jaar geleden was ik voor het eerst in Den Haag. Ik wist alleen dat hier de koning en de koningin wonen en dacht; daar moet ik zijn. Blij verrast was ik toen ik de grote gebouwen zag, de prachtige trams en mensen van allerlei nationaliteiten en culturen. Een heel verschil met Dronten, de plaats waar ik aanvankelijk werd opgevangen en vooral boerderijen en koeien zag.”

“Vlak na aankomst in Den Haag moest ik naar het gemeentehuis. Van dat gebouw werd ik heel blij want het is echt mooi. Het lijkt een beetje op een cruiseschip. Daarom maakte ik video-opnamen en dankte God dat hij me had geholpen.”

“In Jamaica was ik namelijk met een machete gestoken in mijn nek door mensen die me haten vanwege mijn geaardheid. Elke dag liep ik over straat met angst, denkend dat het mijn laatste dag op deze aarde zou kunnen zijn. Daarom besloot ik om te vertrekken. Ik wist alleen niet hoe, want ik was financieel niet stabiel.”

“Uiteindelijk ben ik gesponsord door een Zwitserse man die de lhbti-community helpt in Jamaica. Eerlijk gezegd wist ik een dag voor mijn vertrek niet eens naar welk land ik ging of waar ik zou gaan wonen. Ik wist alleen dat ik naar een land ging waar ik veilig zou zijn en mijn seksuele voorkeur niet hoefde te verschuilen.”        

“Het was een grote schok toen ik merkte dat ik ook in Nederland, het land met goede lhbti-rechten, niet helemaal veilig was. Niet lang nadat ik in Den Haag was komen wonen werd ik aangevallen door een groepje Marokkaanse jongens. En drie maanden geleden werd ik bij de Jumbo tegenover Hollands Spoor, aangevallen door een Hindoestaans- Surinaams meisje. Op zulke momenten ben ik me bewust dat er ook hier gekke mensen zijn. Hoe moet ik ze anders noemen als ze me haten omdat ik ben zoals ik ben.”

Tegenbezoek?

“Reis naar Blue Mountain Peak, de hoogste berg in Jamaica. Je vindt er een natuurbos en het uitzicht is adembenemend.”        

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden