Gemeente roept inwoners om loden waterleidingen in woningen te vervangen


Foto: gemeente Den Haag

Gemeente roept inwoners om loden waterleidingen in woningen te vervangen

Ruim 145.000 Haagse inwoners en verhuurders van een woning van vóór 1960 ontvangen binnenkort een brief van de gemeente Den Haag. Hierin roept de gemeente hen op om te controleren of er nog loden leidingen in huis zijn en zo ja, deze laten vervangen.  

Den Haag - Loden leidingen in de woning vormen een risico voor de gezondheid, met name bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. In nieuwe woningen wordt sinds 1960 geen loden leidingen meer gebruikt. In woningen van voor 1960 komen soms nog wel loden waterleidingen voor. Omdat er geen landelijk verbod op loden drinkwaterleidingen in bestaande woningen is, kan de gemeente eigenaren en verhuurders niet dwingen maatregelen te nemen. Wel adviseert de gemeente vanwege de gezondheidsrisico’s dringend om ze te laten verwijderen.  

De brief is onderdeel van een communicatiecampagne van de gemeente Den Haag in samenwerking met Dunea en de GGD Haaglanden. Er start een (online) publiekscampagne, om zo de bewustwording te vergroten. Deze campagne zal onder andere te zien zijn op de socialmediakanalen van de gemeente.  Bij de brief is een gevisualiseerd stappenplan gevoegd. Dit plan maakt duidelijk welke acties eigenaren en bewoners zelf kunnen ondernemen om te controleren of er loden leidingen aanwezig zijn. 

Wethouder Balster: “Loden drinkwaterleidingen moeten wat mij betreft zo snel mogelijk tot het verleden behoren. Afdwingen kan ik het niet, maar met onze campagne hopen we iedereen die het aangaat te bereiken en bewust te maken. Hopelijk leidt dat er snel toe dat niemand zich meer zorgen hoeft te maken over de mogelijke aanwezigheid van lood in het drinkwater.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden