Parels zoeken in de kringloopwinkel


<p>Victor Laurentius in de kringloopwinkel met een ets (Foto: Peter van Zetten).</p>

Victor Laurentius in de kringloopwinkel met een ets (Foto: Peter van Zetten).

Parels zoeken in de kringloopwinkel

Laurentius loopt stad en land af

Historicus Victor Laurentius loopt al bijna tien jaar de kringloopwinkels af op zoek naar mooie schilderijen. Gemiddeld doet hij dat drie keer per week want dat is de enige manier om een ‘goed stuk’ te scoren, zegt hij.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Hij is als een kind zo blij als zijn vondst ook nog waardevol blijkt te zijn. Maar daar is het hem in eerste instantie niet om te doen. “Ik moet het mooi vinden. Als ik het lelijk vind koop ik het niet. Verder probeer ik vast te stellen of het een nepproductie is of een authentiek artistieke creatie. Het moet een vorm van vakmanschap hebben. Dus let ik vooral op de techniek en het kleurgebruik. Een deel van de lol is voor mij natuurlijk ook dat ik het in een kringloopwinkel vind. Ik heb dan het gevoel dat ik een ontdekking heb gedaan”, vertelt hij.

Eigenlijk is het allemaal begonnen met zijn leeshonger. Om aan dat gevoel te voldoen ging hij regelmatig naar de kringloopwinkel en kocht oude boeken. Totdat hij op een dag per toeval iets anders vond: een klein schilderijtje van de Indische schilder Hal Wichers (1893-1968). “Ik vond dat heel mooi”, zegt laurentius. Sinds die dag loopt hij de kringloopwinkels af in de Haagse regio en elders in het land. En in elk nieuw stadje waar hij komt stelt hij dezelfde vraag: “Is hier een kringloopwinkel?”

‘Een olieverfschilderij is duurder dan een grafiek’

Bang dat anderen zijn hobby ook gaan doen is hij niet. Dat gebeurt namelijk al lang. Hij herkent de gezichten van de handelaars en zij herkennen hem vermoedelijk ook. Maar als je niet weet waar je naar moet kijken en je hebt er weinig kennis over, dan loop je zo aan een schat voorbij. Dat gebeurt overigens ook bij de mensen die de spullen weggeven. Soms gaat het om nabestaanden van overleden mensen. Of ze hebben niet echt een oog voor de kwaliteit van een stuk of het ontbreekt ze aan tijd om het goed uit te zoeken. Kennelijk ontbreekt het bij de medewerkers van de kringloop ook aan de expertise om een goed schilderij te herkennen. Maar dat vindt Laurentius niet zo gek. “Het is een specifiek vakgebied dus dat kan je niet van hen verwachten”, zegt hij. Misschien daarom geeft hij zonder problemen een klein stukje van zijn kennis vrij. “Een olieverfschilderij is duurder dan een grafiek. Tenzij het een Rembrandt is natuurlijk”, zegt hij lachend. “Grafiek is overigens alles dat je in veelvoud kan afdrukken. Etsen, litho’s of zeefdrukken zijn grafieken.”

Laurentius heeft in al die jaren al een paar keer iets gevonden waar een behoorlijk prijskaartje aan vasthangt. Iets met drie nullen, geeft hij voorzichtig toe. Maar zou hij van zijn zoektochten in de kringloopwinkels rijk kunnen worden? “Theoretisch kan dat, dus ik kan het niet uitsluiten”, zegt hij. “Ik herinner me een verhaal uit het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch. Mensen kunnen dan objecten laten taxeren door experts. Er kwam op een dag iemand met een Mondriaan. Het was gekocht in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt en bleek van veel waarde. Maar zelf had die persoon geen idee dat het om een topstuk ging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden