Bestemming Den Haag (192): 'Meegetrokken door mijn ouders'


<p>Max Bosschaart voor het gebouw van Gymnasium Haganum waar zijn opa vroeger les gaf (Foto: Peter van Zetten)&nbsp;</p>

Max Bosschaart voor het gebouw van Gymnasium Haganum waar zijn opa vroeger les gaf (Foto: Peter van Zetten) 

Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (192): 'Meegetrokken door mijn ouders'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Max Bosschaart (28) uit Nijmegen.

Den Haag – “Mijn eerste herinnering aan Den Haag is een bezoek met mijn ouders, broer en zus aan het Gemeentemuseum. Ik was acht jaar oud. De weg er naar toe is in mijn geheugen een beetje vaag maar wat me toen opviel was de mooie bouwstijl van de huizen.”

“Ik weet nog over de Victory Boogie Woogie, dat bekende schilderij van Piet Mondriaan. Er is een foto van mijn zus, broer en ik terwijl we ervoor staan. Tot dat moment wist ik niet dat het bestond. In die tijd was het zo dat ik het niet altijd leuk vond om naar een museum te gaan. Eigenlijk werd ik meegetrokken door mijn ouders. Ze waren altijd geïnteresseerd in kunst en vonden het gewoon een mooi beeld dat we met zijn drieën voor de Victory Boogie Woogie stonden. Nu achteraf zeg ik dat het een inkijkje geeft in onze jeugd en vind ik het erg waardevol dat ze de tijd en de moeite erin hebben gestoken om ons iets bij te brengen.”

“Sinds november 2017 woon ik in Den Haag. Ik kreeg toen namelijk een baan bij het Nationaal Archief. Daar help ik klanten bij het doen van archiefonderzoek, onder meer naar hun voorouders. Eerlijk gezegd was ik ook wel benieuwd naar de stad. Niet alleen vanwege die ene herinnering als kind maar ook vanwege de verhalen van familieleden. Mijn vader heeft lange tijd in Rijswijk gewoond en reisde regelmatig naar Den Haag. En mijn opa heeft les gegeven aan het Gymnasium Haganum op de Laan van Meerdervoort.”

“Leuk aan Den Haag vind ik dat taaltje van de Hagenezen. Lekker recht voor z’n raap en heel eerlijk. Een mooie straat vind ik het Noordeinde vanwege de ligging, de huizen en het winkelaanbod. Gecombineerd met de Frederik Hendriklaan in het Statenkwartier, zijn dat de straten waar je nog dat ouderwetse winkelstraatgevoel kan vinden. Bij de Grote Marktstraat en de Spuistraat met de grote winkelketens is het te massaal.”

“Waar ik erg aan moest wennen is dat mensen hier vooral met zichzelf bezig zijn. Je kan soms in het centrum van Nijmegen lopen en een vreemde zegt je gedag. Dat hoef je in Den Haag niet te verwachten.”

Tegenbezoek?

“Reis naar de Valkhofburcht, een kasteel dat uitkijkt op de Waal. Je hebt daar een mooi uitzicht tot aan Arnhem en Duitsland.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden